Saied je na oblasti v Tuniziji od leta 2019. Foto: Reuters
Saied je na oblasti v Tuniziji od leta 2019. Foto: Reuters

66-letni Saied je zmagal z veliko prednostjo, kar so mu napovedovali že pred volitvami, saj je volilna komisija več njegovim vidnejšim kritikom in izzivalcem zavrnila kandidaturo.

Njegova izzivalca sta bila sicer nekdanja poslanca Ajači Zamel in Zuhair Magzaui. Zamel je dobil 7,35, Magzaui pa 1,97 odstotka glasov, je sporočila volilna komisija.

Saiedovi podporniki so začeli proslavljati že v nedeljo zvečer, ko so objavili izide vzporednih volitev, ki so nakazovali njegovo zmago z 89,2 odstotka. "To je nadaljevanje revolucije. Zgradili bomo državo in jo očistili pokvarjenih izdajalcev in zarotnikov," je dejal Saied v svojem prvem komentarju za državno televizijo.

Saied, nekdanji profesor prava, je leta 2019 slavil na predsedniških volitvah predvsem zaradi jeze in razočaranja javnosti nad politično elito. Julija 2021 je odstavil vlado, zamrznil delo parlamenta in si prisvojil široka pooblastila.

Marca 2022 je nato razpustil parlament, julija 2022 pa je slavil zmago na referendumu o novi ustavi. Ta je še dodatno okrepila moč predsednika, ki po novem poveljuje vojski, lahko imenuje vlado brez odobritve parlamenta in ga je tako rekoč nemogoče odstaviti s položaja. Svoje poteze je takrat označil kot nujne za rešitev države iz dolgotrajne politične in gospodarske krize.

Po ljudskih vstajah v obdobju "arabske pomladi" leta 2011 je Tunizija veljala za edino državo, ki ji je uspelo vzpostaviti določeno mero demokracije po desetletjih avtokratske vladavine, a s prihodom Saieda se je to začelo spreminjati, saj je razveljavil veliko demokratičnih pridobitev.