Od udara se vrstijo protesti proti vojaškemu državnemu udaru. Foto: EPA
Od udara se vrstijo protesti proti vojaškemu državnemu udaru. Foto: EPA

Skupaj je po podatkih zdravniškega sindikata od udara umrlo 38 ljudi, ranjenih jih je na stotine, poroča Guardian.

Protestniki so se na ulice glavnega mesta Kartuma spet odpravili, čeprav so od udara motene telefonske povezave in dostop do spleta. "Ljudstvo je izbralo civilno oblast," so vzklikali protestniki, ki so vpili tudi slogane proti dejanskemu voditelju Sudana generalu Abdelu Fatahu Al Burhanu.

Protestov so se udeležili večinoma mladi moški in ženske, ki so vzklikali in ploskali, nato pa so izbruhnili nasilje in spopadi z varnostnimi silami, ki so uporabile solzivec.

Policija zanika, da je uporabila pravo strelivo, državna televizija pa je oznanila preiskavo smrti.
Zdravniki pravijo, da je bila večina mrtvih ustreljenih "v glavo, vrat ali trup", a da so protestniki kljub temu še naprej protestirali.

Na ulicah je tudi po tem, ko se stemnilo, vztrajalo na stotine ljudi, še posebej na severu Kartuima, kjer je solzivec prodrl tudi v bolnišnice, so še dejali zdravniki.

Protesti so izbruhnili tudi v drugih sudanskih mestih.

Oblasti so aretirale na stotine ljudi, tako aktivistov kot novinarjev in mimoidočih. V nedeljo je bil aretiran tudi vodja urada Al Džazire v Sudanu. Izpustili so ga v torek.

Zdravniki opozarjajo, da so varnostne sile aretirale tudi ranjene v bolnišnicah.

Vojska je konec oktobra izvedla udar in prekinila tranzicijo v demokracijo po odstavitvi dolgoletnega predsednika Omarja Al Baširja leta 2019. General Al Burhan je razglasil izredne razmere in prijel civilne voditelje, tudi premierja Abdalo Hamdoka, ki je v hišnem priporu.