Misuzulu kaZwelithini po nasledstveni drami obljublja poenotenje Zulujcev. Foto: Reuters
Misuzulu kaZwelithini po nasledstveni drami obljublja poenotenje Zulujcev. Foto: Reuters

V soboto se je pred marmorno kraljevo palačo KwaKhangelamankengane v mestu Nongoma, v osrčju province KwaZulu Natal, že zgodaj zjutraj začelo praznovanje. Zulujski vojščaki so plesali bojne plese, v pisane tradicionalne obleke odete ženske so prepevale zulujske pesmi, več tisoč ljudi pa je nestrpno čakalo novega kralja.

48-letni Misuzulu kaZwelithini je naposled le stopil pred ljudstvo, odet v kostum iz leopardje kože ter ogrlico iz krempljev zveri in oborožen s sulico ter ščitom. "Danes narod Zulu začenja novo poglavje. Obljubim, da bom delal za poenotenje naroda Zulu," je občinstvu sporočil novi vladar.

Prejšnji večer je prihodnji kralj opravil še zadnji obred iniciacije pred prevzemom funkcije, ko je obiskal ogrado za živino kraljeve palače, kjer so plemenski vodje novega kralja predstavili njegovim prednikom.

Sorodna novica Drama na dvoru Zulu: po skrivnostni smrti kraljice regentinje za kralja imenovan njen sin

Kraljeva drama

Misuzulu prevzema prestol po smrti njegovega očeta Goodwilla Zwelithinija marca lani, ki je Zulujce vodil kar 50 let in je bil med ljudstvom izjemno priljubljen. Tudi Goodwill Zwelithini je v oporoki za naslednika imenoval Misuzula, vendar so se zadeve zapletle po skrivnostni smrti njegove "velike žene" Shiyiwe Mantfombi Dlamini Zulu, ki je po njegovi smrti prevzela prestol.

Tudi ona je za naslednika imenovala Misuzuluja, njunega najstarejšega sina, vendar sta se v sodno bitko za prestol po njeni smrti vmešali še dve struji. Kralj Goodwill Zwelithini je imel namreč precej veliko družino, ki je štela šest žena in najmanj 28 otrok.

Shiyiwe Mantfombi Dlamini Zulu je bila tudi sama kraljevega porekla. Hči kralja Esvatinija Sobhuza II. je bila skladno s poročno pogodbo "velika žena" Zwelithinija in torej najpomembnejša, njun potomec pa naj bi po smrti kralja skladno s pogodbo tudi nasledil prestol.

Zulujske princese – kralj Goodwill Zwelithini je imel kar 28 otrok – spremljajo obred kronanja. Foto: Reuters
Zulujske princese – kralj Goodwill Zwelithini je imel kar 28 otrok – spremljajo obred kronanja. Foto: Reuters

Trije kandidati za prestol

Vendar je bila kronološko "šele" kraljeva tretja žena. Po njegovi smrti je prva žena, kraljica Sibongile Dlamini trdila, da je do prestola upravičen njun prvi sin Simakade Zulu. Bratje preminulega kralja so medtem za naslednika oklicali princa Buzabazija, saj naj bi imel najtesnejši odnos z očetom, poroča BBC.

Boj za kraljevo krono je med drugim potekal na sodiščih. Trmasta družina prve žene je Simakadeja Zuluja prejšnji teden celo okronala za novega kralja, vendar so južnoafriški pravni strokovnjaki kronanje razglasili za neveljavno, saj krši kraljevo oporoko.

Bo kronanje pomirilo strasti med Zulujci?

V soboto je vendarle steklo kronanje Misuzuluja kaWelithinija, ki obljublja poenotenje Zulujcev, največje etnične skupine v Južni Afriki. Zulujci z dobrimi enajstimi milijoni predstavljajo petino južnoafriškega prebivalstva.

Zulujski kralj v Južni Afriki nima izvršne oblasti, vendar je pomembna moralna avtoriteta Zulujcev, tudi tistih, ki živijo v drugih državah. Plemenske voditelje v Južni Afriki priznava tudi ustava.

Kronanje bo dokončno priznano, ko ga bo tudi formalno priznal predsednik Cyril Ramaphosa, s čimer naj bi se tudi pomirile strasti med kraljevo družino in Zulujci. Južnoafriški parlamentarni odbor za šport, umetnost in kulturo je medtem že pozdravil uspešno kronanje, poroča južnoafriški portal IOL.

Kdo je Misuzulu kaZwelithini?

Novi kralj Zulujcev s polnim imenom Misuzulu Sinqobile Hlomesakhishlangu kaZwelithini se je rodil 23. septembra 1974 v kraju Kwahlabisa. Osnovno šolo je obiskoval v materini domovini Esvatini, izobraževanje je nadaljeval na zasebnem kolidžu St. Charles v južnoafriškem mestu Pietermaritzburg. Na univerzi Jacksonville v ameriški zvezni državi Florida, kjer je nekaj let tudi živel, je študiral mednarodne odnose.

Zulujski vojščaki. Foto: Reuters
Zulujski vojščaki. Foto: Reuters

Novi kralj ima dve ženi in tri sinove. Maja lani, le dan pred pogrebom svoje matere, se je poročil z dolgoletno partnerko Ntokozo Mayisela. Njegova druga žena, Nozizwe Mulela, prihaja iz Esvatinija. Pojavljajo se ugibanja, da novega kralja družina ne sprejema popolnoma, saj njegova mati prihaja iz Esvatinija, kar pomeni, da ni popolnoma zulujske krvi.

Misuzulu kaZwelithini je skupaj s prestolom podedoval tudi precejšnje bogastvo. Njegov oče je od južnoafriške vlade prejemal 70 milijonov randov (4,1 milijona evrov) na leto, lastil si je tudi več palač drugih nepremičnin. Kraljevi sklad ob tem upravlja tudi s skoraj tremi milijoni hektarjev zemlje v provinci Kwa-Zulu Natal.