Družine zajetih ribičev na oktobrskem shodu, na katerem so zahtevali njihovo izpustitev. Foto: Reuters
Družine zajetih ribičev na oktobrskem shodu, na katerem so zahtevali njihovo izpustitev. Foto: Reuters

Ob njihovi izpustitvi sta v Bengazi v Libijo odletela italijanski premier Giuseppe Conte in zunanji minister Luigi Di Maio. Ribiči so bili na krovu dveh ladij s Sicilije, ko so jih 1. septembra zajele Haftarjeve sile, poroča Guardian.

Njihovo izpustitev je potrdil tudi Salvatore Quinci, župan pristaniškega mesta na Siciliji Mazara del Vallo, od koder so ribiči. "Res smo srečni," je dejal glede izpustitve ribičev.

Minister Di Maio se je za izpustitev zahvalil italijanski zunanji obveščevalni službi AISE in diplomatskemu osebju.

Ribiči so bili na krovu ladij Antartide in Medinea okoli 80 milj od Bengazija na vzhodni libijski obali, ko se jim je približala milica, del Haftarjeve t. i. Libijske nacionalne vojske, ki nadzira vzhod države.

Milica je ribiče obtožila ribarjenja v libijskih ozemeljskih vodah, zato so jih odpeljali v zapor blizu Bengazija.

Nekaj tednov po zajetju ribičev naj bi Haftar ponudil njihovo izpustitev v zameno za izpustitev štirih libijskih nogometašev, ki so bili v Italiji obsojeni tihotapljenja ljudi.

Zajetja italijanskih ribiških ladij so postala pogostejša leta 2005, ko je takratni dolgoletni libijski voditelj Moamer Gadafi povečal obseg libijskih ozemeljskih voda z 12 na 74 milj od obale.

Po podatkih sicilijanske zadruge Distretto della Pesca, ki združuje deležnike v ribiški industriji, je bilo v zadnjih 25 letih zajetih več kot 50 ladij, dve pa sta bili zaseženi. Pridržanih je bilo okoli 30 ribičev, več deset ljudi pa je bilo poškodovanih.