Fotografija je simbolična. Foto: AP
Fotografija je simbolična. Foto: AP

Obalna straža Džibutija je po poročanju BBC-ja sporočila, da od ponedeljka traja "obsežno" iskanje preživelih. Do zdaj je bilo rešenih 154 ljudi.

ZN-ova Mednarodna organizacija za migracije (IOM) je sporočila, da so glede na pričevanja preživelih tihotapci ljudi na ladjah prisilili, da skočijo v vodo na odprtem morju ob obali ob pristaniškem mestu Obock.

Med preživelimi je tudi štirimesečni dojenček, čigar mati je utonila, je sporočil IOM.

Ladji, ki sta izpluli iz Jemna, sta potonili okoli 150 metrov od obale blizu severozahodne pokrajine Džibutija Kor Angar, je sporočila obalna straža.

To je zadnja nesreča na tej poti, ki jo uporabljajo prebežniki iz Afrike. Pot velja za eno najprometnejših in najnevarnejših na svetu.

Vsako leto se čez Rdeče morje iz Afrike v bogate zalivske države na drugi strani odpravi več sto tisoč prebežnikov, ki želijo pobegniti pred spopadi, posledicami naravnih nesreč in revščino.

Njihov cilj je običajno prihod v Savdsko Arabijo oziroma drugo zalivsko državo, kjer iščejo delo. Pogosto se zgodi, da obstanejo v revnem in nevarnem Jemnu in se nato poskušajo vrniti, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Junija je umrlo najmanj 56 somalijskih in etiopskih prebežnikov, 140 pa je bilo pogrešanih, ko je v Adenskem zalivu južno od Jemna potonila ladja iz Somalije. Med umrlimi je bilo 31 žensk in šest otrok.

Število prebežnikov, ki prihajajo v Jemen iz Afriškega roga, je naraslo s 73.000 leta 2022 na več kot 97.200 lani, kažejo podatki Mednarodne organizacije za migracije.

Večina se jih je prisiljena zanašati na tihotapce, ki uporabljajo nevarne in prenatrpane ladje.