V spopadih je v Sudanu od aprila lani umrlo že več deset tisoč ljudi, več kot deset milijonov civilistov pa je zbežalo z domov. Foto: Reuters
V spopadih je v Sudanu od aprila lani umrlo že več deset tisoč ljudi, več kot deset milijonov civilistov pa je zbežalo z domov. Foto: Reuters

K poslabšanju zdravstvenih razmer je prispevalo močno deževje, ki je razselilo prebivalce in privedlo do onesnaženja virov pitne vode.

Najhujše vremenske razmere so na vzhodu države, kjer so poplave z domov pregnale tisoče ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Širitev kolere je nova nevarnost za prebivalce Sudana, ki so že od aprila lani ujetniki hudih spopadov med državno vojsko in paravojaškimi Silami za hitro podporo (RSF). V spopadih je umrlo že več deset tisoč ljudi, več kot deset milijonov civilistov pa je zbežalo z domov.

Kolera je črevesna nalezljiva bolezen, ki jo povzročajo bakterije iz vrst vibrionov. Prenaša se s pitjem onesnažene vode oziroma pijač, uživanjem onesnažene hrane in prek onesnaženih rok.

Čeprav lahko človek zaradi kolere umre v nekaj urah, jo je mogoče zdraviti z oralno rehidracijo, v hujših primerih pa z antibiotiki. A večina ljudi po svetu nima pravočasnega dostopa do teh dveh preprostih načinov zdravljenja.

Kolera se sicer lahko zdravi tudi s cepivom, a njegova proizvodnja za farmacevtska podjetja ni privlačna, saj v bogatih državah zanj ni trga. Lani so tako države potrebovale več kot 18 milijonov odmerkov cepiva, a ga je bilo na voljo le osem milijonov.