Iranski jedrski objekt v Natancu, kjer po mnenju Zahoda Teheran razvija jedrsko orožje. Foto: EPA
Iranski jedrski objekt v Natancu, kjer po mnenju Zahoda Teheran razvija jedrsko orožje. Foto: EPA

"Naša pogajanja bodo potekala le v okviru reševanja svetovnih vprašanj, in ničesar drugega", je Ahmadinedžad povedal o t. i. predlogu "zamrznitev za zamrznitev". "Jedrsko vprašanje je za nas končano", je še dodal. ZDA in njene zaveznice sumijo, da skuša islamska republika razviti jedrsko bombo, kar pa Teheran zanika.

Zahod je predlog Iranu prvič posredoval lani, v njem pa zahteva, da Teheran zamrzne širitev svojega jedrskega programa, v zameno pa bi Varnostni svet Združenih narodov ustavil nadaljnje sankcije proti Iranu. Zahodni diplomati pravijo, da ponudba še vedno velja. Predsednik ZDA Barack Obama je ponudil nov začetek v odnosih med državama, če Iran "odpre svojo pest".

"Nikomur ne bomo dopustili, da bi se z nami pogajal zunaj okvirov Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA)," je napovedal iranski predsednik in se odzval tudi na jedrski poskus Severne Koreje. "Načeloma nasprotujemo proizvodnji, širitvi in uporabi orožja za množično uničenje," je povedal. Hkrati je predlagal pogovor z Obamo na sedežu ZN-a v New Yorku "glede korenin svetovnih problemov".

T. V.