Konference se udeležujejo predstavniki 150 držav, ki se bodo v prihodnjih treh tednih posvetili trem ključnim ciljem pogodbe: neširjenju jedrskega orožja, razoroževanju in miroljubni uporabi jedrske energije. Foto: EPA
Konference se udeležujejo predstavniki 150 držav, ki se bodo v prihodnjih treh tednih posvetili trem ključnim ciljem pogodbe: neširjenju jedrskega orožja, razoroževanju in miroljubni uporabi jedrske energije. Foto: EPA
Ban Ki Mun
Ban se je zavzel za zmanjšanje jedrskega orožja v svetu. Foto: Reuters
Konferenca o jedrskem razoroževanju

Na pregledni konferenci o izvajanju določil Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja (NPT) je Ahmadinedžad pozval, da naj se "vsaka grožnja z uporabo jedrskega orožja ali napad na miroljubne jedrske objekte šteje kot kršenje mednarodnega miru in varnosti".

Na takšne grožnje bi morali "takoj odgovoriti Združeni narodi, podpisnice Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja pa takoj končati sodelovanje z agresorsko državo," je menil. Takšnim državam tudi ne bi smeli dovoliti, da sedijo v svetu guvernerjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), je še dodal.

"ZDA naj uničijo svoje orožje"
Ahmadinedžad je imel pri tem v mislih ZDA, ki so prejšnji mesec napovedale novo jedrsko politiko, ki predvideva zmanjšanje vloge jedrskega orožja v ameriški obrambni politiki, ne izključuje pa uporabe jedrskih konic proti državam, kot sta Iran in Severna Koreja, ki naj bi kršile NPT.

Ameriško jedrsko orožje v Nemčiji, Italiji, na Japonskem in Nizozemskem ter v drugih državah bi morali uničiti, je opozoril in zavrnil, da njegova država razvija jedrsko orožje. Za to "ni niti enega dokaza", je zatrdil in pozval k ustanovitvi neodvisnega organa, ki bi določil datum za uničenje vsega jedrskega orožja.

ZDA, Velika Britanija in Francija bojkotirale govor
Med govorom iranskega predsednika so dvorano generalne skupščine zapustili predstavniki ZDA, Velike Britanije in Francije, držav, ki so z Iranom vpletene v spor zaradi iranskega jedrskega programa. Teheran trdi, da je program namenjen v civilne namene, s čimer pa se zahodne sile ne strinjajo. Izrael, ki meni, da Iran predstavlja grožnjo njegovemu obstoju, naj bi celo pripravljal letalski napad na iranske jedrske objekte.

Pogodbo o neširjenju jedrskega orožja (NPT) je do zdaj podpisalo 190 držav, vključno s Severno Korejo, ki pa je izstopila leta 2003. Med državami, ki k pogodbi še niso pristopile, so Indija, Pakistan in Izrael, ki že imajo jedrsko orožje.

Pred Ahmadinedžadom je govorniški oder zasedel generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun. Države, ki imajo jedrsko orožje je pozval, naj se jasno zavežejo k zmanjšanju svojega jedrskega arzenala. "Neizpolnitev tega bi bil korak nazaj." Države, ki niso podpisnice NPT-ja, je povabil, naj pristopijo k pogodbi "čim prej". "Dokler se to ne zgodi, je treba uvesti ukrepe za zagotavljanje varnost arzenalov in tehnologij teh držav," je poudaril generalni sekretar ZN-a.

Ban Iran poziva k spoštovanju resolucije
Ban je iranske oblasti pozval, naj spoštujejo resolucijo Varnostnega sveta ZN-a, ki od Teherana zahteva prekinitev bogatenja urana in popolno sodelovanje z IAEA-jem. Teheran je pozval, naj sprejme predlog o izmenjavi jedrskega goriva, ki predvideva, da bi Iran svoje zaloge urana poslal v tujino, kjer bi ga predelali v gorivo za reaktor v Teheranu, ki proizvaja radioaktivne izotope za uporabo v medicini.

Jukija: Iran ne sodeluje v celoti z IAEA-jem
Generalni sekretar IAEA-ja Jukija Amano je poudaril, da agencija ZN-a ne more potrditi, da je iranski jedrski program v celoti miroljuben, kot to zatrjujejo iranske oblasti, saj Teheran ne sodeluje v celoti. "V primeru Irana agencija nadaljuje preverjanje razkritega materiala," je dejal.

Konferenca o jedrskem razoroževanju