Hillary Clinton in savdski zunanji minister Saud al Faisal. Foto: EPA
Hillary Clinton in savdski zunanji minister Saud al Faisal. Foto: EPA
Ajatola Hamenej
Ajatola Hamenej se je ostro odzval na izjave Clintonove. Foto: EPA

Hillary Clinton je bila v ponedeljek in torek na turneji po državah Perzijskega zaliva. V ponedeljek je med govorom študentom v Katarju razlagala, da "iranska vlada, vrhovni vodja, predsednik in parlament stremijo vedno bolj k vojaški diktaturi."

Poziv držav k združitvi moči
Ostro je napadla tudi revolucionarno gardo, zoper katero so ZDA že uvedle sankcije. Med obiskom sosednjega Rijada pa je odkrito nagovarjala Savdsko Arabijo, da ta pozove Kitajsko k združitvi moči proti ostrejšim sankcijam zoper Iran. Vse močnejši trn v peti ZDA ostaja izpolnitev obljube predsednika Mahmuda Ahmadinedžada, da je Teheran res začel 20-odstotno proizvodnjo jedrskega goriva.

Hamenej je obisk Clintonove med govorom v Teheranu komentiral s sledečimi besedami: "Tisti, ki so Perzijski zaliv spremenili v skladišče orožja, da bi od držav v regiji črpali denar, so zdaj v Perzijski zaliv poslali svojega agenta, da bi širil laži glede Irana." Izjave ameriške državne sekretarke je za neresnične označil tudi iranski zunanji minister Manušer Motaki. Ob tem je dejal, da gre za nov poskus ameriške prevare.

Clintonova o pogledih ZDA na stanje v Iranu med predavanjem na univerzi v Katarju (v angleščini):