Jasuši Akaši priznava, da je bila za Srebrenico usodna nemoč Združenih narodov, ki pa niso vedeli za zlovešče načrte Miloševića, Karadžića in Mladića. Foto: EPA
Jasuši Akaši priznava, da je bila za Srebrenico usodna nemoč Združenih narodov, ki pa niso vedeli za zlovešče načrte Miloševića, Karadžića in Mladića. Foto: EPA
Srebrenica, Potočari
Po padcu Srebrenice so vojaške sile bosanskih Srbov pobile več kot osem tisoč muslimanov, predvsem moške in fante, ki so se zatekli pod zaščito nizozemskih "modrih čelad". Foto: EPA
Jasuši Akaši - BiH aprila 1995
Sam Akaši je bil aprila 1995 "zadržan" na sarajevskem letališču, ki je bil pod nadzorstvom bosanskih Srbov, ki so za njegov prost odhod zahtevali, da pri njih pusti nekaj diplomatov Združenih narodov. Foto: EPA

V pogovoru za hrvaški Jutarnji list je japonski diplomat, ki je imel ključno posredniško vlogo v vojni v Bosni in Hercegovini, brez oklevanja priznal zablode Združenih narodov. Zdaj 81-letni upokojenec je ocenil tudi, da je bilo posredovanje zveze Nato na Kosovu upravičeno, toda nezakonito.

Zgrešen koncept varovanih območij
Koncept varovanih območij, kot je bila Srebrenica, se je pokazal kot zgrešen, saj omenjena območja nikoli niso bila varna, ker bi bilo potrebnih več vojakov Združenih narodov, kot je bilo tistih, ki so varovali območja, je pojasnil Akaši.

"V Srebrenici je bilo 400 ali 500 slabo oboroženih nizozemskih vojakov, poleg tega ZN na terenu ni imel nobenih informacij o napadu Srbov, ki sta jih vodila Karadžić in Mladić. Lahko rečemo, da je to bila izgubljena igra," je še dejal japonski diplomat.

Nizozemski vojaki ustavili Natova letala
"Uro po tem, ko so letala Nata začela napadati položaje srbskih sil, sem prejel telefonski klic poveljnika nizozemskih enot, ki je zahteval ustavitev napadov, ker so bombe padale preblizu nizozemskih vojakov," je povedal Akaši. Kot je dodal, je bil nezadovoljen z omenjeno zahtevo nizozemskih vojakov. Nato je sicer ustavil svoje napade in srbske sile so vkorakale v Srebrenico.

"Takrat nihče ni mogel domnevati, kaj bi se lahko zgodilo. Nihče si ni mogel predstavljati takega sovraštva s srbske strani," je spomnil Akaši in poudaril, da je bil ZN del tragedije v Srebrenici.

Kolektivna odgovornost Združenih narodov
"Napaka je bila kolektivna, tako tudi odgovornost. Varnostni svet ZN-a bi moral biti bolj pošten, ni ravnal v skladu z dogodki na terenu in zato je nastal komunikacijski šum med VS-jem ZN-a in nami na terenu. Imeli smo omejitve, zaradi katerih nismo mogli opraviti svojih nalog. Bili smo nemočni," je še dejal Akaši.

Kosovo legitimna, a nelegalna akcija
Na vprašanje, zakaj mednarodna skupnost v Srebrenici ni ukrepala, kot je to storila pozneje na Kosovu leta 1999, je Akaši odgovoril, da je bila akcija na Kosovu legitimna, a ne v skladu z zakonodajo.

Spomnil je, da VS ZN-ja ni prižgal zelene luči za vojaško posredovanje, ki je sicer bilo usmerjeno k reševanju življenj nedolžnih ljudi. "So stanja, v katerih reagira ZN, kot tudi Nato. Za to akcijo ni bilo pooblastil, a je moralo priti do nje," je ocenil Akaši.

ZN na Hrvaškem opravil nalogo
Nekdanji odposlanec generalnega sekretarja ZN-a je tudi ocenil delo Združenih narodov na Hrvaškem. Ponovil je, da so imeli omejene možnosti, a so kot predstavniki ZN-a v celoti izpolnili svoj mandat na Hrvaškem, še posebej v letih po Nevihti, ko so poskrbeli za mirno integracijo vzhodne Slavonije.

Hrvaški Srbi zavrnili diplomatsko pot
Akaši je pojasnil tudi, da je nasprotoval hrvaški operaciji Nevihta leta 1995, ker so si prizadevali končati vojno po diplomatski, in ne po vojaški poti. "Ko so Srbi na zasedenih območjih zavrnili mirno reševanje spopada, je bila Nevihta popolnoma razumljiva," je še dejal.

"ZN je naredil največje napake na ozemlju nekdanje Jugoslavije, v Ruandi in Somaliji. Zato je treba nujno določiti višino proračuna in število vojakov, ki so potrebni na terenu. V preteklosti je bilo veliko napak," je sklenil Akaši.