Aktivisti Greenpeacea so bili sprva obtoženi piratstva, za kar je zagrožena kazen do 15 let zapora. Foto: Reuters
Aktivisti Greenpeacea so bili sprva obtoženi piratstva, za kar je zagrožena kazen do 15 let zapora. Foto: Reuters

Namesto 15 let jim zdaj grozi 7 let zaporne kazni.

Prejšnji teden je enajst Nobelovih nagrajencev ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu poslalo pismo, v katerem so ga prosili, naj ovrže obtožbe o piratstvu, vložene proti aktivistom.

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika je dejal, da predsednik nima vpliva na odločitev sodišča. Kljub temu pa je bila danes vsebina obtožnice spremenjena.

Spomnimo. Ruske oblasti so pred mesecem dni aretirali 30 aktivistov Greenpeacea, ki so na ladji Arctic Sunrise nasprotovali črpanju nafte na Arktiki. Ruski preiskovalni odbor je sporočil, da je posadka ladje Arctic Sunrise obtožena delovanja v skupini in "uporabe predmetov kot orožja". Za aktiviste iz 18 držav je sodišče v Murmansku odredilo pripor do konca novembra.
Huliganstvo je "nesorazmerna" obtožba
V Greenpeaceu sicer kljub omilitvi obtožb z njimi še vedno niso zadovoljni. Huliganstvo je po mnenju organizacije še vedno "občutno nesorazmerna" obtožba. Znova so pozvali k izpustitvi vseh aktivistov in novinarjev.

Potočnik: To vprašanje bi morali vzeti zelo resno
Še pred odločitvijo odbora je o vprašanju tako imenovanih Arktičnih 30 danes razpravljal Evropski parlament. Evropski komisar Janez Potočnik je v imenu Evropske komisije v razpravi obžaloval odločitev Rusije. Ta ni pripravljena sprejeti mednarodne arbitraže pred sodiščem za pomorsko pravo v Haagu, ki jo je predlagala Nizozemska.

Izpostavil je, da ob razpravi o usodi pridržanih ne bi smeli spregledati problematike, na katero so aktivisti skušali opozoriti. Gre za vprašanje, kako zagotoviti, da gospodarske dejavnosti v Arktičnem morju ne bodo ogrožale krhkega okolja regije. To vprašanje bi po njegovem mnenju "morali vsi vzeti zelo resno".

Namestnik litovskega zunanjega ministra Vytas Leškevičius pa je v imenu svoje države, ki trenutno predseduje Svetu EU-ja, izpostavil "nesorazmerne" obtožbe in poudaril, da se "veseli izpustitve" posadke.

Poslanci so bili medtem precej ostri in so Svet in Evropsko komisijo drug za drugim pozivali k odločnejšemu ukrepanju proti Rusiji. Strinjali so se, da so obtožbe in dvomesečni pripor povsem nesorazmerni. Po njihovem mnenju gre za očitno grožnjo demokraciji, svobodi izražanja in pravici protestirati, ker sta med zaprtimi novinarja, pa tudi svobodi tiska.