Aktivist med vzponom na ploščad. Foto: Reuters
Aktivist med vzponom na ploščad. Foto: Reuters
Greenpeace je dogodek ostro obsodil. Foto: Reuters

Aktivisti so se še pred zoro v napihljivih čolnih z Greenpeaceove ladje Arctic Sunrise odpravili proti ploščadi, ki je v lasti ruskega Gazproma. Ruska obalna straža je dva aktivista aretirala, še dva pa sta se z vrvmi privezala na ploščad in kljubovala ledeno mrzli vodi, ki so jo zlivali nanju.

Obalna straža je poleg tega "uporabila pretirano silo", izstrelila enajst opozorilnih strelov in zagrozila s streli na ladjo Arctic Sunrise, če se ta ne umakne, je še sporočil Greenpeace. Ladja kljub temu ostaja na mestu, so pa aktivisti opustili plezanje po ploščadi.

Gazprom pod okriljem oblasti
Kot je pojasnila ruska obveščevalna služba FSB, je zaradi "nezakonitih dejavnosti" Greenpeacea nastala "realna nevarnost" za ploščad. Zato so tudi izsrelili opozorilne strele, so sporočili.

Ben Ayliffe, vodja Greenpeaceove kampanje, pa odgovarja: "Uporaba te stopnje nasilja proti miroljubni protestni ladji je popolnoma neproporcionalno in bi se moralo nemudoma končati. Jasno je, da so naftne družbe deležne posebne zaščite ruskih oblasti, ki jih očitno bolj zanima utišanje miroljubnih aktivistov, ki varujejo Arktiko pred brezobzirnimi družbami, kot je Gazprom."

Greenpeace želi preprečiti delovanje Gazproma na območju. S črpanjem nafte naj bi se namreč večalo tveganje za razlitje na območju s tremi naravnimi rezervati, ki je tudi dom polarnim medvedom, mrožem in redkim pticam.