Savdski sodni sistem temelji na strogem šeriatskem pravu, ki je še posebej neizprosen do žensk. Foto: EPA
Savdski sodni sistem temelji na strogem šeriatskem pravu, ki je še posebej neizprosen do žensk. Foto: EPA
Savdijke na obali
Za ženske v savdski monarhiji velja veliko omejitev - ne smejo voziti, se pojaviti pred sodnikom brez moškega zastopnika in potovati v tujino brez dovoljenja. Foto: EPA

Nepismeno Favzo Falih so po besedah ugledne človekoljubne organizacije Human Rights Watch (HRW) brez možnosti pravične obrambe krivično obsodili na podlagi "absurdnih obtožb, ki nimajo podlage v zakonu".

Obsodba je med drugim temeljila tudi na pričanju moškega, ki je trdil, da naj bi ga uročila in naredila impotentnega. V globoko konservativni savdski družbi je čarovništvo žalitev za islam, zaradi česar je predvidena stroga kazen.

Savdska verska policija je žensko prijela leta 2005, jo domnevno pretepla in prisilila v podpis izjave o krivdi, ki je sploh ni znala prebrati, med drugim pa se sama in njeni odvetniki niso smeli udeležiti večjega dela sojenja. Falihova je kasneje umaknila priznanje krivde, ki so ga po njenih trditvah od nje izsilili s pritiski.

Usoda ženske v rokah kralja
Nedavno je v svetovni javnosti odmeval primer, ko so 19-letno savdsko dekle, ki je bila žrtev posilstva, obsodili na zapor in udarce z bičem, ker je bila v stikih z moškim, ki ni bil njen sorodnik. Po številnih pozivih z vsega sveta je savdski kralj Abdulah le popustil in dekle pomilostil.

Organizacija je sporočila, da na sodišču niso uspeli dokazati čarovništva in so namesto tega navedli kopico dvomljivih dokazov. "Zadeva Favze Falih je primer, ko oblastem ni uspelo delovati v skladu z zaščitnimi jamstvi v savdskem pravnem sistemu," so prepričani v HRW-ju.

Ker je Falihova izčrpala že vse možnosti za pritožbo na sodišču, je tudi njena usoda v rokah kralja, ki lahko edini spremeni smrtno obsodbo. HRW ga je v pismu že pozvala k posredovanju in obtožbi verske policije zaradi surovega ravnanja z njo.

Prizivno sodišče leta 2006 je odredilo, da Falihove ne smejo obsoditi na smrt, ker je umaknila svoje priznanje, vendar je to odločbo izničilo nižje sodišče in jo znova obsodilo na smrt, saj naj bi bilo to v dobrobit javnega interesa in za zaščito vere in duš te države.

G. V.