Savdski klerik je bil zelo natančen pri opisovanju odnosa moža do žene. Foto: RTV SLO
Savdski klerik je bil zelo natančen pri opisovanju odnosa moža do žene. Foto: RTV SLO
Televizijska oddaja
Oddaja je spominjala na ameriške šove, kjer se ukvarjajo s težavami v zakonu, vendar so bili nasveti savdskega klerika povsem drugačni, kot jih slišimo od ameriških zakonskih svetovalcev. Foto: RTV SLO

Na videoposnetku, ki so ga predvajali na ameriški televiziji Fox News, še prej pa prikazali na libanonski, kuvajtski in savdski televiziji, je videti savdskega klerika Muhamada Al Arifija, ki deli nasvete trem mladim muslimanom o ravnanju s svojimi ženami. "Opomnite jih enkrat, dvakrat, trikrat, štirikrat, desetkrat. Če to ne pomaga, prenehajte deliti posteljo z njimi in če še to ne zadostuje, jih udarite", svetuje Al Arifi. Vendar klerik opozarja, da svojih žena ne smejo udariti po obrazu, saj se tega ne dela, tudi ko gre za živali.

Moški z udarci, žene z jokom
"Udarci morajo biti lahki in ne smejo izmaličiti obraza. Udarite jih tam, kjer se ne bo poznalo," pove Al Arifi mladim in neizkušenim muslimanom. Po njegovih besedah se dogaja tudi to, da žene tepejo svoje može, a je to tako redko, da o tem ni vredno razpravljati. Medtem ko moški za discipliniranje žene uporablja udarce, pa se soproge poslužujejo joka in tako disciplinirajo moža. "On dobi, kar hoče, s kričanjem, ona pa z jokom in razkazovanjem čustev", je Al Arfii jasno razložil odnose v zakonu.

Udarci niso zaradi bolečine
Pretepanje pa ni zato, da bi povzročilo bolečino, saj udarce razume samo osel, medtem ko so ženske, moški, otroci na splošno občutljivejši od drugih stvari, pravi Al Arifi. Za konec zaskrbljeno pove še, da na žalost veliko moških žene pretepa le, ko se razjezijo. Ko začnejo tepsti, je to tako kot, da bi udarjali v zid - udarjajo s pestmi, levo in desno, včasih uporabijo tudi noge, vendar se tega ne sme delati.

G. V.