Afganistansko gorovje Tora Bora je eno izmed izvorov terorističnih celic. Foto: EPA
Afganistansko gorovje Tora Bora je eno izmed izvorov terorističnih celic. Foto: EPA
Osama bin Laden
Bin Ladnu brez večjih težav uspe privabljati nove borce. Foto: EPA

Pet let po napadih 11. septembra in padcu talibanskega režima v Afganistanu je teroristična mreža pod vodstvom Osame bin Ladna zamenjala svoje vodje, ki so jih ZDA zajele ali ubile, z novousposobljenimi borci.

Direktor Cie Michael Hayden je pred senatnim odborom izjavil, da so novi borci povprečno stari 40 let in da imajo za seboj dve desetletji vpletenosti v svetovno sveto vojno.
Hayden je pričal pred senatnim odborom skupaj z direktorjem Pentagonove obrambne obveščevalne agencije, generalom Michaelom Maplesom.

Zahodne celice
Ameriški politiki na Bližnjem vzhodu in južni Aziji skrb povzročajo tudi spopadi med šiiti in suniti v Iraku in vse pogostejši napadi talibanskih borcev v Afganistanu.
Poleg tega pa kaže, da Al Kaida vse pogosteje brez težav za teroristične napade navdihuje svoje celice, ki jih ima razporejene po zahodnih državah, pri čemer izstopa Velika Britanija, kjer so oblasti avgusta preprečile poskus razstrelitve čezatlantskih letal.

Varen pristan v afganistanskih gorah
Hayden meni, da je bin Ladnu in njegovi desni roki Ajmanu Al Zavahiriju uspelo ohraniti Al Kaidino trdno povezanost iz varnega skrivališča v goratem predelu med Afganistanom in Pakistanom. "Brez obsežne spremembe v prehodnosti obmejnega območja bo Al Kaida še naprej pomenila nevarno grožnjo varnosti Afganistana in ameriškim interesom po svetu," svari Maples.

Kljub smrti Abu Musaba Al Zarkavija, Al Kaidinega vodje v Iraku, naj bi skupina ostajala največji dejavnik tamkajšnjega sektaškega nasilja, ki naj bi se le še povečalo. Hayden krivi prav Al Kaido za širjenje "satanskega nasilja" med šiitskimi skupinami, odgovornimi za naraščajoče nasilje v Iraku. Hayden še opozarja, da Bela hiša ne razume do potankosti povezav med regijskimi vojaškimi skupinami in Al Kaido.