Al Zavahiri se je oglasil iz neznane lokacije. Foto: Reuters
Al Zavahiri se je oglasil iz neznane lokacije. Foto: Reuters
Osama bin Laden in Ajman al Zavahiri
Osama bin Laden in Ajman al Zavahiri sta bila tesna sodelavca in zaveznika. Slika je iz leta 2001. Foto: EPA

Dolgoletni človek številka dve v teroristični mreži Al Kaida in najverjetnejši naslednik pred dobrim mesecem dni ubitega Osame bin Ladna na čelu organizacije, je na enem od islamističnih spletnih forumov objavil nov video. V 30-minutnem posnetku je hvalil Osamo bin Ladna ter grozil ameriškim in pakistanskim oblastem.

Kar dve tretjini posnetka sta hvalnica nekdanjemu vodji Al Kaide Osami bin Ladnu. "Osama bin Laden je bil mučenik, junak prve bojne črte, muslimanska bakla. Bil je reformator, plemenit bojevnik, človek, ki je ZDA rekel 'ne'," je v svojem videoposnetku povedal Al Zavahiri.

"Bin Laden bo še ustrahoval ZDA"
"Nadaljevali bomo džihad, dokler nam ne bo uspelo pregnati zavojevalcev iz muslimanskih držav," je povedal Al Zavahiri in nadaljeval: "Človek, ki je ustrahoval Ameriko za časa svojega življenja, jo bo ustrahoval tudi po smrti," je v posnetku še zagrozil v belo oblečen in oborožen Al Zavahiri.

Al Zavahiri je zatrdil tudi, da bo bin Ladnova slavna prisega "Ne boste mogli sanjati o varnosti, dokler je ne bomo mi uživali in dokler ne boste zapustili muslimanskih dežel" tudi v prihodnje mučila Zahod. Povedal je, da je pripravljen na vse žrtve, ki so potrebne za to, da se "Ameriko oropa varnosti".

Al Zavahiri novi vodja Al Kaide ali ne?
Posnetek je prvi javni komentar Al Zavahirija po bin Ladnovi smrti, ki so ga pred dobrim mesecem dni v Abotabadu v Pakistanu ubili pripadniki ameriških posebnih enot Navy Seals. Njegove verodostojnosti še niso preverili, a po poročanju spletne izdaje Spiegla Al Kaidin logo in spletna stran, na kateri je objavil posnetek, pričajo o njegovi pristnosti.

V nasprotju s pričakovanji se Al Zavahiri, ki so ga številni videli kot naslednika Osame bin Ladna, ni razglasil za novega vodjo Al Kaide. V videu je, kot poroča Spiegel, le kratek izsek, ki bi lahko namignil na to, da bo sam prevzel vodenje organizacije, in sicer, ko je obnovil svojo večno zvestobo voditelju talibanov Muli Omarju, ki je bin Ladnu in Al Kaidi zagotovil zatočisče.