Drugi človek Al Kaide se redno oglaša na posnetkih na spletu in poziva muslimane k napadom na zahodne cilje. Foto: EPA
Drugi človek Al Kaide se redno oglaša na posnetkih na spletu in poziva muslimane k napadom na zahodne cilje. Foto: EPA
Maščevalni poziv Al Zavahirija

"O, muslimani. Danes je vaš dan. Napadite interese judov in Američanov in vseh tistih, ki so sodelovali v agresiji proti muslimanom," je v štiriminutnem zvočnem posnetku dejal Ajman Al Zavahiri, ki je naročil, da se nadzoruje tarče, zbira denar, pripravlja opremo, natančno načrtuje in se nato napade.

Al Zavahiri je muslimane pozval, naj podprejo Palestince v Gazi, ki se upirajo izraelskim napadom, vendar opomnil, da protesti niso dovolj in služijo le za sproščanje jeze, zato se morajo posvetiti oboroženemu boju. "Naj vedo, da bodo krvaveli za vsak dolar, ki ga porabijo za pobijanje muslimanov," je dejal skrajni egiptovski klerik.

Obtoževanje Mubaraka
Ob tem je egiptovskega voditelja Hosnija Mubaraka obtožil pomoči pri izraelski ofenzivi, ker je zaprl mejo med Egiptom in Gazo. V svojem govoru se je dotaknil tudi objave karikatur preroka Mohameda v nekaterih časopisih na Zahodu. "Ne morejo žaliti našega preroka in podpirati Izrael ter ob tem misliti, da bodo mirno živeli v svojih državah."

Posnetek je pripravila medijska veja Al Kaide, imenovana As Sahab. Čeprav je glas na posnetku podoben glasu Al Zavahirija s prejšnjih posnetkov, pa njegovo verodostojnost še preverjajo.

G. V.

Maščevalni poziv Al Zavahirija