Ajman Al Zavahiri naj bi trenutno bival na mejnem območju med Afganistanom in Pakistanom. Foto: Reuters
Ajman Al Zavahiri naj bi trenutno bival na mejnem območju med Afganistanom in Pakistanom. Foto: Reuters

Islamske borce je pozval, naj se pridružijo afganistanskim talibanom in zavrnejo samooklicani kalifat, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa, ki izpostavlja, da se je Al Zavahiri v zadnjem času nekoliko umaknil in komuniciral zgolj prek zvočnih posnetkov. Naslednik Osame bin Ladna s tem nadaljuje svoje kritike proti skrajni sunitski skupini, ki jo vodi Abu Bakr Al Bagdadi.

Italijanski časopis Il Fatto Quotidiano navaja, da se Al Zavahiri zadnje mesece ni pojavljal v videosporočilih iz varnostnih razlogov. V preteklosti je namreč preživel že štiri neuspešne napade. Po pisanju časopisa naj bi trenutno bival na mejnem območju med Afganistanom in Pakistanom.

Al Zavahiri se trudi poenotiti Al Kaido
Konec julija je sicer Al Zavahiri "blagoslovil" tudi razhod med fronto Al Nusra in Al Kaido. Namen odločitve za prekinitev odnosov je predvsem "utišati predsodke mednarodne skupnosti", ki ima skupino za teroristično. Zaščititi želijo tudi sirsko revolucijo, je tedaj poudaril vodja sirske džihadistične skupine Fronta Al Nusra Abu Mohamed Al Džolani.

Kot še ugotavljajo pri Il Fatto Quatidianu, je Al Zavahirijeva strategija zadnje mesece jasno usmerjena v poenotenje v vrstah Al Kaide, ki jo ogrožajo džihadisti, četudi za ceno organizacijskih povezav z drugimi skupinami.