Foto: AP
Foto: AP

V Alabami so namreč morali zaradi "tehničnih težav" prekiniti tri izvršitve smrtne kazni obsojenca z injekcijo, nazadnje v četrtek. V tej zvezni državi so zadnjo usmrtitev izvedli julija, vendar je ves postopek zaradi obilice težav takrat trajal tri ure.

Septembra lani so ustavili usmrtitev obsojenca, ker pri njem niso našli vene. Leta 2018 so ustavili usmrtitev obsojenca iz podobnega razloga – ta moši je pozneje umrl v zaporu, njegov nekdanji odvetnik Bernard Harcourt pa je dejal, da bi morala Alabama uvesti popolni moratorij na usmrtitve. "Guvernerka zaradi politike omenja le žrtve, vendar pa ponesrečene usmrtitve povzročajo trpljenje obsojencem, njihovim družinam, prijateljem, duhovnikom in odvetnikom ter vsem, ki delajo v zaporih," je izjavil.

Alabama je edina ameriška zvezna država, ki je morala od leta 2017 ustaviti usmrtitev med izvajanjem. Leta 2017 so v Ohiu ustavili usmrtitev obsojenke, ker niso našli žile.

Guverner Tennesseeja Bill Lee pa je aprila ustavil usmrtitev, ker je odkril, da sredstev za usmrtitev, ki so jih nameravali uporabiti, niso dovolj testirali. Ukazal je preiskavo in usmrtitve ustavil do konca leta.