Alenka Bratušek je v intervjuju za Jutarnji list izpostavila tudi pomen dobrega gospodarskega sodelovanja med državama, ki ga bo kot premierka še krepila. Foto: BoBo
Alenka Bratušek je v intervjuju za Jutarnji list izpostavila tudi pomen dobrega gospodarskega sodelovanja med državama, ki ga bo kot premierka še krepila. Foto: BoBo

"Današnji svet in čas sta takšna, da je nemogoče pričakovati, da se bosta ustavila in počakala, da Slovenija v miru izbere svoje zastopnike. Danes je preprosto treba početi več stvari hkrati. Kandidirala sem predvsem zato, da se stvari do novih volitev ne bodo še poslabšale, saj nekaj lahko vendarle obrnemo na bolje.

Zato ne potrebujemo polnega štiriletnega mandata, potrebujemo pa popolno zaupanje. In to predvsem zato, da se že na samem začetku ne bomo zapletli v medsebojne konflikte, ali še huje, da ne izgubimo zaupanja državljanov, še preden se bomo lotili dela. Nekdo, ki bo v tej zgodbi iskal osebno korist ali prestiž, nima v njej kaj iskati," povzema hrvaški časopis nastopni govor mandatarke za sestavo nove slovenske vlade Alenke Bratušek.

Popolno nasprotje Janeza Janše
Avtor prispevka Tomaž Šaunik jo je označil kot simpatično in komunikativno političarko iz Kranja, ki je čisto nasprotje znanemu slovenskemu politiku in predsedniku vlade v odhodu Janezu Janši:

"Alenka Bartušek je naklonjena dialogu in skupinskemu delu … Janez Janša pa je znan po svoji zaprtosti in avtokratskem vodenju ter cinizmu, po mnenju mnogih v Sloveniji pa je s svojo neprimerno komunikacijo za premierja prestopil vse meje."
Premierka za Slovenijo "presenečenje"
Po mnenju avtorja prispevka naj bi bila možnost, da bi Slovenija dobila premierko, "presenetljiva", in sicer iz preprostega razloga, ker v slovenski politiki ni veliko žensk. Janševa vlada je imela zgolj eno ministrico, in sicer ministrico za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmilo Novak.

"Vrniti povsem običajnim ljudem zaupanje v našo državo je moj, kot tudi naše stranke Pozitivna Slovenija, delovni in življenjski moto. Brez tega vse drugo, vse poteze nove vlade, državega zbora in politike, nimajo pomena," je o svojem delu kot morebitna mandatarka za Jutarnji list pojasnila Alenka Bratušek.

"Ratifikacija je geostrateškega pomena za Slovenijo"
Znova je potrdila, da bo kot morebitna premierka naredila vse, da bo Slovenija še pravočasno ratificirala pristopno pogodbo Hrvaške v EU, in sicer ne samo zaradi dobrih sosedskih odnosov, temveč tudi zaradi geostrateškega interesa Slovenije: "Veselim se dne, ko državljanom Hrvaške in Slovenije na meji ne bo treba več srečevati policije, ko na mejnih prehodih ne bo več dolgih kolon, še posebej kamionov."