Al Zarkavija naj bi prepoznali po njegovih prstnih odtisih in značilnih brazgotinah. Foto: EPA
Al Zarkavija naj bi prepoznali po njegovih prstnih odtisih in značilnih brazgotinah. Foto: EPA

Vsakič, ko se bo pojavil kak Zarkavi, ga bomo ubili.

Iraški premier Nuri Al Maliki
Musab Al Zarkavi
Al Zarkavijeva slika, ki jo je objavila iraška vlada. Foto: EPA
George Bush
Ameriški predsednik je obljubil svojo polno podporo iraški vladi, ki je sodelovala v akciji s koalicijskimi silami. Foto: Reuters
Razbitine v bližini hiše, v kateri je bil Al Zarkavi
Iračani pregledujejo ruševine hiš, v katerih naj bi potekal sestanek Al Zarkavija in njegovih privržencev. Foto: EPA
Musab Al Zarkavi
Fotografija Al Zarkavija, ki so jo objavili na neki islamski spletni strani. Foto: EPA
General George Casey in premier Nuri Al Maliki
Ko sta Casey in Maliki sporočila novico na konferenci, so novinarji začeli ploskati. Foto: EPA

Novico je sporočil na novinarski konferenci v Bagdadunag skupaj s poveljnikom ameriške vojske v Iraku, generalom Georgeem Caseyjem. Ta je povedal, da so njegovo truplo identificirali s prstnimi odtisi in prepoznavo obraza. Casey je dejal še, da je bil to skupni napad ameriških in iraških vojakov na neko hišo v bližini Bakube, severno od Bagdada, v kateri je Al Zarkavi ravno sestankoval s sodelavci. Osem do deset sodelavcev je prav tako bilo ubitih v napadu.

Najprej naj bi dve ameriški lovski letali tipa F-16 na hišo, v kateri naj bi sestankoval Al Zarkavi odvrgli dve četrt tonski lasersko vodeni bombi, nato pa naj bi na razdejano prizorišče najprej prispela iraška policija, nekoliko kasneje so se jim pridružile še koalcijske sile.

Informacijo o smrti je na eni od spletnih strani potrdila tudi teroristična mreža Al Kaida v Iraku. Spletno sporočilo je posredoval Al Zarkavijev namestnik Abu Adel Rahman Al Iraki, ki je zapisal, da svojemu voditelju Osami Bin Ladnu sporoča, da bo šla iraška celica Al Kaide po poti, ki je bila začrtana njenemu voditelji.

Predstavnik ameriške vojske general William Caldell predvideva, da bo Al Zarkavija najverjetneje nasledil v Egiptu rojeni Abu Al Masri.

Najbolj iskan upornik

39-letni jordanski skrajnež in vodja iraške veje Al Kaide je po padcu režima Sadama Huseina prevzel vodilno vlogo med sunitskimi uporniki v Iraku, ki nasprotujejo okupaciji Iraka koalicijskih sil pod vodstvom ZDA. Američani ga obtožujejo organiziranja številnih napadov na šiite in ameriške sile v Iraku, nanj pa so razpisali tudi 25 milijonov dolarjev nagrade.

Premier Maliki je na novinarski konferenci dejal, da so Al Zarkavija izsledili tudi s pomočjo informacij iraških prebivalcev in jordanskih obveščevalcev. Ob novici, da je Al Zarkavi mrtev, je prisotne novinarje zajelo veselje in so začeli ploskati.

Iraški zunanji minister Hošjar Zebari je dejal, da je danes srečen dan za Iračane, saj je bil po njegovem mnenju ubit princ terorizma, ki je spodbujal sektaško nasilje. Opozoril je, da sicer vojna proti teroristom in ostankom nekdanjega režima še ni končana.

Bush napoveduje pogovore
Ameriški predsednik George Bush meni, da je bil Al Kaidi prizadejan hud udarec, smrt vodje upornikov pa po njegovem mnenju prinaša novo priložnost za iraško vlado. Napovedal je, da bo o posledicah Al Zarkavijeve smrti govoril tudi z iraškimi voditelji. Predvsem naj bi govorili o potrebi po nadaljnji prisotnosti ameriške vojske v Iraku, vendar pa ni znano, če je s tem namigoval na morebitno zmanjšanje ameriških sil v Iraku.

V ponedeljek naj bi o smrti Al Zarkavija in o Iraku po tem razpravljal kabinet ameriške vlade in predstavniki oddelkov za nacionalno varnost, v torek pa naj bi se ameriški administraciji pridružil še novi iraški veleposlanik v ZDA. Al Maliki naj bi v pogovoru sodeloval prek video konference.

Tudi ameriški obrambni minister Donald Rumsfeld je smrt Al Zarkavija označil za pomembno zmago v boju proti terorizmu. Hkrati je opozoril, da se zaradi tega nasilje v Iraku še ne bo popolnoma umirilo.

Ameriški FBI zaradi smrti terorista sicer ni opazil povečanja nevarnosti za napade v ZDA.

Blair opozarja pred maščevanjem
Britanski premier Tony Blair je smrt Al Zarkavija označil kot udarec teroristični mreži Al Kaida in pohvalil delo koalicijskih sil. Hkrati je opozoril, da bi se lahko Al Zarkavijevi privrženci maščevali za smrt svojega voditelja.

Rupel: Zadan udarec terorizmu
Odzval se je tudi slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel, ki je smrt voditelja teroristične mreže Al Kaida v Iraku označil za udarec terorizmu. Rupel meni, da kljub pomembnemu napredku boj proti terorizmu še ni končan. Hkrati je slovenski zunanji minister obžaloval, da Al Zarkavija niso prijeli in mu sodili.

Lastnoročno obglavljal talce
Zarkavijevo pravo ime je Ahmed Fadil Al Halajleh, vzdevek Al Zarkavi pa je dobil po mestu Zarka v Jordaniji, kjer je bil rojen. Vodja Al Kaide Osama bin Laden ga je oktobra 2004 imenoval za svojega namestnika v Iraku, potem ko je Zarkavi ime svoje skupine upornikov spremenil iz Tavhid val džihad v Al Kaida. Njegova skupina je v preteklosti prevzela odgovornost za številne samomorilske napade v Iraku in za obglavljenja tujcev. Na nekaterih videoposnetkih naj bi celo sam odsekal glave nekaterim talcem.

Svetovna javnost se zdaj sprašuje, kako bo smrt osrednje ikone džihada proti koalicijskim silam v Iraku vplivala na katastrofalne varnostne razmere v tej državi. Analitiki menijo, da je Al Kaida v Iraku sicer obglavljena, vendar pa bodo njene lovke, kot tudi imenujejo Al Zarkavijeve privržence, še naprej sejale smrt med koalicijskimi vojaki, njihovimi sodelavci in Iračani.

Novica o Zarkavijevi smrti je takoj vplivala na padec cen nafte. Sod ameriške lahke nafte se je le nekaj minut po novinarski konferenci iraškega premierja pocenil za 85 centov, na 69,97 dolarja, in ponovno padel pod psihološko mejo 70 dolarjev.

Napadi se še vrstijo
Kljub smrti Al Zarkavija pa nasilje v iraški prestolnici ne pojenja. V več bombnih napadih je bilo ubitih 26 ljudi, 58 pa jih je bilo ranjenih. Najhujši napad, ki se je zgodil v vzhodni četrti Novi Bagdad, je bilo ubitih 13 ljudi. Avtomobil bomba je eksplodiral tudi v šiitski četrti Kadimija.

Potrdili glavna iraška ministra
Iraški parlament je po objavi novice o uboju Al Zarkavija začel zasedati in je potrdil kandidata premierja Nurija Al Malikija za novega notranjega in obrambnega ministra. Notranji minister je postal šiit Džavad Bulani, obrambni pa sunit, general Abdel Kadar Jasim. Od 198 navzočih poslancev v 275-članskem parlamentu jih je za Bulanija glasovalo 182, za Jasima pa 142. Obe pomembni mesti v vladi sta bili nezasedeni vse od prisege nove vlade narodne enotnosti 20. maja, kar je bila posledica nesoglasij med koalicijskimi partnerji. Poslanci so potrdili tudi novega ministra za državno varnost. To je postal član šiitske stranke Fadila, Hasan Šemari.

Vsakič, ko se bo pojavil kak Zarkavi, ga bomo ubili.

Iraški premier Nuri Al Maliki