Prodaja cenejših avstralskih vin v ZDA je v zadnjih letih upadla. Foto: EPA
Prodaja cenejših avstralskih vin v ZDA je v zadnjih letih upadla. Foto: EPA

Kot so sporočili iz podjetja Treasury Wine Estates, želijo "počistiti" prevelike in stare zaloge v ZDA, kjer so v zadnjih letih prodali manj vina, kot so načrtovali. Ob tem dodajajo, da ne bodo zlili proč najboljših vin, temveč se bodo znebili cenejših znamk vin, ki imajo tudi krajšo življenjsko dobo. Nekatera vina v številnih steklenicah so se v času, ko so na policah na prodajo čakala nekaj mesecev, nekatera pa celo nekaj let, že pokvarila.

"Ostajamo predani cilju, da svojim zvestim kupcem ponujamo le najbolje, kar nas je tudi privedlo do odločitve, da bomo uničili stare izdelke oziroma izdelke s pretečenim rokom uporabe," je dejal prvi mož avstralskega podjetja Dan Dearie. Omenjeno podjetje je lani zabeležilo prihodke v vrednosti 1,47 milijarde ameriških dolarjev, poroča CNN, pri čemer je bilo poslovanje v ZDA pod pričakovanji.

Po pisanju Wall Street Journala so se proizvajalci cenejših vin po vsem svetu v zadnjih letih znašli v težavah, saj potrošnja ni tako velika, kot so pričakovali. Na drugi strani pa podjetja beležijo dobro prodajo vin srednjega in višjega cenovnega razreda. Tu gre pridelovalcem na roko tudi dejstvo, da je proizvodnja teh vin količinsko omejena, kar ima ugoden vpliv na njihovo ceno.