Poteka nova ofenziva proti talibanom, ki so se v preteklih mesecih močno okrepili. Foto: EPA
Poteka nova ofenziva proti talibanom, ki so se v preteklih mesecih močno okrepili. Foto: EPA

Vojakom v boju pomagajo tudi Natova letala. General Laryy Nicholson je dejal, da se operacija od prejšnjih razlikuje predvsem po številu vojakov in hitrosti. Tokratna ofenziva je prva večja operacija marincev, ki so v Afganistan prišli pred kratkim, hkrati pa je tudi prva operacija te vrste, odkar se je v Beli hiši naselil Barack Obama.

Prva, najbolj bojevita faze operacije naj bi trajala 36 ur, poroča AFP. Njen cilj je izboljšati varnostne razmere pred bližnjimi predsedniškimi volitvami, ki bodo 20. avgusta. V prvih urah operacije naj se vojaki ne bi spopadli s sovražnikom, je dejal tiskovni predstavnik ameriške vojske. En marinec jo je skupil pri namerni eksploziji.

Pretekli teden so ločeno operacijo v boju proti talibanom začeli tudi britanski vojaki. Več tisoč britanskih vojakov se proti talibanom bojuje že od leta 2006, številni poznavalci pa so mnenja, da je njihovo število za učinkovit boj premajhno.

Natova misija v Afganistanu ima od junija letos 61.130 članov iz 42 držav, največ iz ZDA (28.850 vojakov, decembra 2008 pa jih je bilo 17.100). Okrepitev enot v Afganistanu je Obama napovedal že kmalu po svojem prihodu v ovalno pisarno: 21.000 dodatnih vojakov naj bi se borilo proti talibanom, večina od njih pa je prišla na pomoč iz Iraka.