Al Šabab si prizadeva zrušiti somalijsko vlado. Foto: EPA
Al Šabab si prizadeva zrušiti somalijsko vlado. Foto: EPA

V sporočilu iz Pentagona piše, da je bil Adnan Garar ubit, ko je izstrelek brezpilotnega letala zadel njegovo vozilo v bližini mesta Dinsur, okoli 240 kilometrov zahodno od somalijske prestolnice Mogadiš. Po poročanju očividcev so bili med napadom v vozilu trije pripadniki Al Šababa.

"Predstavljal je resno grožnjo za regijo ter mednarodno skupnost in je bil povezan z napadom na nakupovalno središče Westgate v Nairobiju. Njegova smrt je je nov udarec za teroristično organizacijo Al Šabab v Somaliji," so zapisali pri ameriškem obrambnem ministrstvu.

Somalijski skrajneži so konec septembra leta 2013 napadli nakupovalno središče v kenijski prestolnici, ki je bilo priljubljeno med tujci in premožnejšimi Kenijci. Po koncu krvave štiridnevne drame je bilo ubitih najmanj 67 ljudi in vsi štirje napadalci. Odgovornost za napad je prevzel Al Šabab kot maščevanje za sodelovanje kenijske vojske v operacijah proti skrajnežem v sosednji Somaliji.

Septembra ubit glavni vodja
Garar je bil v skrajni islamski skupini odgovoren za operativne naloge v tujini in je bil član obveščevalnega krila Al Šababa. Po mnenju Američanov so bili tarča njegovih operacij ameriški in zahodni interesi.

To je še ena žrtev v vrhu skrajne skrajne skupine, ki je povezana z Al Kaido in se bojuje proti somalijskim silam. Septembra lani je bil namreč prav tako v napadu ameriškega brezpilotnega letala ubit glavni voditelj Al Šababa Ahmed Abdij Godani, na njegov položaj pa je bil nato imenovan Ahmed Umar.

V zadnjih letih je uspelo silam Afriške unije, ki pomagajo somalijskim varnostnim silam v boju proti Al Šababu, osvoboditi precejšen del reven afriške države, vendar skrajneži še vedno nadzorujejo veliko ozemlja.