Shane Bauer ostaja v iranskem zaporu, njegovo dekle Sarah Shourd pa je odšlo na prostost. Foto: EPA
Shane Bauer ostaja v iranskem zaporu, njegovo dekle Sarah Shourd pa je odšlo na prostost. Foto: EPA

Sarah Shourd so skupaj še z dvema Američanoma Shanom Bauerjem in Joshom Fattalom prijeli lani julija v bližini meje z Irakom. Njihove družine zatrjujejo, da je bila trojica na gorskem izletu na severu Iraka in da so slabo označeno mejo prestopili nehote.

Oblasti v Teheranu ne verjamejo njihovim sorodnikom in menijo, da so imeli sumljive namene, zaradi česar so jih nameravali obtožiti vohunjenja. Ameriške oblasti so že zanikale trditve Teherana.

Američanko bi morali izpustiti že v soboto, a so nato oblasti vztrajale, da lahko na prostost odide proti plačilu varščine, ki znaša pol milijona ameriških dolarjev. Iranski mediji poročajo, da so jo izpustili, potem ko so bili predani bančni izpiski, pri njeni izpustitvi pa naj bi osebno posredoval iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad.

Posredovanje Švice
Shourdovo so najprej prepeljali na švicarsko veleposlaništvo v Teheranu, ki posreduje pri konzularno-diplomatskih zadevah med ZDA in Iranom, saj državi že več kot tri desetletja nimata stikov, nato pa je odletela z letališča v prestolnici.

Ameriški predsednik Barack Obama je pozdravil izpustitev Shourdove in dejal, da še naprej upa, da bo Teheran pokazal sočutje, s tem ko bo izpustil še preostala dva zaprta Američana. Zatrdil je, da nihče izmed njih ni zagrešil kaznivega dejanja.

Generalni tožilec v Teheranu Abas Džafari Dolatabadi je za iransko državno televizijo povedal, da so za Baureja in Fattala še za dva meseca podaljšali odlok o priporu.