Shourdovo je maja v nekem hotelu v Teheranu lahko obiskala njena mati. Foto: EPA
Shourdovo je maja v nekem hotelu v Teheranu lahko obiskala njena mati. Foto: EPA

Teheran je takrat sporočil, da bodo trojici sodili zaradi vohunjenja, za katerega je zagrožena celo smrtna kazen. ZDA so se na to pritožile in zatrdile, da gre za nič hudega sluteče popotnike, ki niso zagrešili nobene napake, in pozvale k takojšnji izpustitvi.

To se ni zgodilo in trojica - poleg Shourdove so prijeli še njena prijatelja Shana Bauerja in Josh Fattala, je zdaj že več kot eno leto za zapahi. Aretirali so jih na goratem območju med Irakom in Iranom, ko so zašli na iransko ozemlje, in jih obtožili nezakonitega vstopa in vohunjenja.

Boj med različnimi elitami
Shourdovo bi morali sicer izpustiti danes, a je iranski tožilec sporočil, da vsi pravni postopki še niso končani, zato se to ne more zgoditi. Shourdova naj bi namreč imela resne zdravstvene težave, zato je Teheran v četrtek obljubil, da jo bodo spustili v znak dobre volje pred muslimanskim praznikom.

Novi datum izpustitve tako še ni znan, ne tožilec in ne predsedniški urad pa ni v pismih niti z besedo omenil drugih dveh ameriških pripornikov.

Kot poroča BBC-jev bližnjevzhodni dopisnik Jon Leyne, je Shourdova postala žrtev trpkega boja za prevlado med različnimi iranskimi elitami. Teheran je sicer že v začetku avgusta zavrnil poziv ameriškega predsednika Baracka Obame, naj izpustijo omenjeno trojico, kar je še dodatno zaostrilo že tako napete odnose med islamsko republiko in ZDA.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad se je nato pred dnevi osebno zavzel za izpustitev Shourdove, vendar pa mu generalni državni tožilec očitno ni prisluhnil.