Moktar Belmoktar, ki je imel vrsto vzdevkov, med drugim
Moktar Belmoktar, ki je imel vrsto vzdevkov, med drugim "Nedotakljivi", "gospod Marlboro" in "Enooki", je bil vodja skrajne skupine Al Murabitun in nekdanji vodja Al Kaide v Magrebu. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Moamer Gadafi
Po smrti libijskega voditelja Moamerja Gadafija so pripadniki skrajnih skupin videli svojo priložnost in začeli izvajati intenzivne napade. Foto: EPA

ZDA so sicer potrdile le to, da je bil Moktar Belmoktar tarča napada, ne pa tudi to, da je bil v napadu ubit. To informacijo so potrdile libijske sile. "Libijska vlada potrjuje, da je ameriško lovsko letalo sinoči izvedlo zračni napad, v katerem je bil ubit terorist Belmoktar," je po poročanju Guardiana sporočil tiskovni predstavnik libijske vlade.

Nekaj ur po zračnem napadu je konvoj z oboroženimi skrajneži prišel po ranjene in jih odpeljal v bolnišnico v Ajdabiju. Pri tem je prišlo do streljanja z libijskimi oboroženimi silami, pri čemer je bilo več napadalcev ubitih ali ranjenih. Po pričanju očividcev so se ti umaknili v puščavo.

Osvobojeno mesto Derna
Zračni napad ameriških sil na teroriste se je zgodil po tem, ko so ZDA pozvale k prekinitvi sovražnosti v državljanski vojni v Libiji. Washington je prav tako pozval nasprotnike libijske vlade, naj pristopijo k mirovnemu sporazumu Združenih narodov še pred 17. junijem, ko se začenja muslimanski sveti mesec ramazan.

Kot poroča Guardian, pa so vladne sile slavile še en uspeh. Skrajnim islamskim skupinam, ki jih podpira vlada, je iz mesta Derna uspelo pregnati borce Islamske države.

Prvi napad po letu 2011
To je sicer prvi zračni napad ZDA v Libiji po letu 2011, ko je bil ubit libijski voditelj Moamer Gadafi, kar je vodilo v arabsko pomlad in vsesplošni kaos. V državah Severne Afrike so doživele bliskovit vzpon skrajne islamske skupine, ki so videle svojo priložnost. Nekatere med njimi so prisegle zvestobo teroristični skupini Al Kaida, spet druge Islamski državi, ki je med Irakom in Sirijo 29. junija lani razglasila kalifat, džihadiste pa pozvala k sveti vojni.

Kdo je Moktar Belmoktar?
Če bo smrt Belmoktarja tudi dejansko potrjena, bo to velik udarec za Al Kaido, piše Guardian. Belmoktar naj bi bil odgovoren za napad na plinsko črpališče In Amenas družbe BP v Alžiriji, pri čemer je bilo ubitih 38 talcev. Sicer pa je bil vpleten v številne ugrabitve in tihotapljenja v Sahari, trgovanja z orožjem in netenja uporov, tudi tistega v Maliju.

Belmoktar, ki je imel vrsto vzdevkov, med drugim "Nedotakljivi", "gospod Marlboro" in "Enooki", je bil vodja skrajne skupine Al Murabitun in nekdanji vodja Al Kaide v Magrebu. Rodil se je leta 1972 v Alžiriji, že v mladosti se je navduševal nad džihadom, pri komaj 19 letih pa se je pridružil mudžahedinom v Afganistanu. Tam naj bi zaradi šrapnela ostal brez očesa in vzpostavil prvi stik z Al Kaido.