Republikanci so se zavzemali za večje krčenje porabe, a demokrati niso hoteli popustiti. Foto: EPA
Republikanci so se zavzemali za večje krčenje porabe, a demokrati niso hoteli popustiti. Foto: EPA

V predstavniškem domu je za predlog glasovalo 260 članov, od tega 179 republikancev in 59 demokratov. Proti jih je bilo 167. V senatu je predlog dobil podporo 81 senatorjev, medtem ko jih je bilo proti 19.

O predlogu zakona se je Bela hiša s kongresnimi demokrati in republikanci dogovorila prejšnji petek, tik preden je grozilo zaprtje dela vlade zaradi pomanjkanja financ.

Le prvi korak
Čeprav pretiranega navdušenja za kompromisni predlog ni bilo, pa je bil vendarle potrjen. Po besedah predsednika predstavniškega doma, republikanca Johna Boehnerja, gre le za prvi korak v dolgi kampanji proti primanjkljaju in javnemu dolgu, ki dosega 14.000 milijard dolarjev.

Najmanj so bili s kompromisom zadovoljni liberalnejši demokrati in Barbara Lee iz Kalifornije, ki ga je označila za moralno sramoto, ker jemlje denar programom za pomoč v hrani revežem, denar za policiste in otroke zapornikov ter druge zvezne programe.

Nujen je kompromis postal, potem ko so republikanci v predstavniškem domu v začetku leta potrdili predlog o krčenju sredstev v letošnjem proračunu za 61 milijard dolarjev.