Središče mesteca Lac-Megantic je povsem razdejano. Foto: Reuters
Središče mesteca Lac-Megantic je povsem razdejano. Foto: Reuters

Preiskovalci ne izključujejo možnosti, da je nesrečo zakrivila malomarnost.

V torek so našli še dve trupli, s čimer se je skupno število žrtev povzpelo na 15, a pogrešajo še najmanj 45 ljudi. Večina trupel, ki so jih našli do zdaj, je tako zelo ožganih, da jih še niso uspeli identificirati.

Kanadskim preiskovalcem in reševalcem so pomoč ponudile tudi ZDA. Lac-Megantic je sicer danes obiskal direktor ameriškega lastnika iztirjenega vlaka, Rail World, a tam ga ni pričakal najtoplejši sprejem. V intervjujih pred obiskom je Edward Burkhardt povedal, da meni, da bo moral ob prihodu v mesto, ki so ga v celoti zaprli kot "kraj zločina", nositi neprebojni jopič.
In ob prihodu so ga prebivalci res besedno napadli, on pa je, obdan s policijskim spremstvom, za nesrečo obtožil strojevodjo, ki je bil že suspendiran. "Mislim, da je storil nekaj narobe. Težko je pojasniti, zakaj nekdo ni storil nečesa. Mislimo, da je pustil zategnjene ročne zavore, vprašanje pa je, ali je zategnil dovolj zavor. Sprva smo mu verjeli, ko je rekel, da jih je zategnil 11, ampak mislimo, da to ni res."
Razlogi še neznani
Iz do zdaj še ne povsem jasnega razloga se je v soboto zgodaj zjutraj po hribu proti Lac-Meganticu spustila vlakovna kompozicija s 73 vagoni, od katerih jih je bilo 72 cistern, polnih nafte, ki je bila iz ZDA namenjena v kanadske rafinerije. Vlak je v temi drvel kar 11 kilometrov oziroma 18 minut, nakar se je iztiril in eksplodiralo je pet cistern.

Ogenj je povsem uničil 30 zgradb v centru Lac-Megantica, mesta s 6.000 prebivalci. Število smrtnih žrtev bo še večje, saj se je tragedija zgodila v delu mesta z bari in restavracijami, kjer je bilo precej ljudi.