Al Šabab je najbolj dejavna džihadistična skupina na Afriškem rogu. Foto: Reuters
Al Šabab je najbolj dejavna džihadistična skupina na Afriškem rogu. Foto: Reuters

Ameriški vojaški predstavniki še preverjajo učinek četrtkovega napada pri Jilibu na jugozahodu Somalije blizu meje s Kenije. Dor, ki je bil tarča napada, je bil pomemben člen vojaškega in obveščevalnega krila Al Šababa

Med drugim je Dor sodeloval pri pripravi napada na letališče v somalijski prestolnici Mogadiš na božič leta 2014, ki je zahteval žrtve tudi med ameriškimi državljani. Njegov delo je tudi napad na hotel v Mogadišu leta 2015, ko je bilo ubitih 15 ljudi, med njimi Američan somalijskega rodu.

"Odstranitev Dora z bojišča bi bil pomemben udarec Al Šababu pri načrtovanju in izvedbi napadov proti vladi Somalije, njenim državljanom, ameriškim partnerjem na območju in proti Američanom v tujini," je v izjavi za javnost sporočil Pentagon in pojasnil, da je bil eden glavnih operativcev skrajne skupine.

Odmevni napad pred tedni
Ameriška vojska nadaljuje napade na skupino, ki je povezana s teroristično mrežo Al Kaida in so jo s pomočjo vojaške misije Afriške unije leta 2011 pregnali z večine ozemlja, a je niso popolnoma uničili, saj še naprej izvaja napade na predstavnike oblasti in pripadnike afriških sil.

Pred nekaj tedni so Američani napadli tabor za urjenje, v katerem je bilo po neuradnih podatkih Pentagona ubitih več kot 150 skrajnežev. V napadu so sodelovala tako brezpilotna kot bojna letala s posadko. Tabor je bil postavljen okoli 190 kilometrov severno od Mogadiša.

Al Šabab je izvedel odmevne napade tudi v sosednji Keniji in Ugandi. Opravičeval jih je z navzočnostjo kenijskih in ugandskih vojakov na somalijskem ozemlju, kjer v okviru afriških sil sodelujejo v operacijah proti skrajnežem.