Bales je bil na svoji prvi misiji v Afganistanu, a je bil pred tem že kar trikrat v Iraku. Foto: Reuters
Bales je bil na svoji prvi misiji v Afganistanu, a je bil pred tem že kar trikrat v Iraku. Foto: Reuters
Bales je trenutno v vojaškem zaporu v Fort Leavenworthu v Kansasu. Foto: EPA

Obtožnico zoper Balesa naj bi uradno vložili v prihodnjih dneh, če bo obsojen, pa mu grozi smrtna kazen.

38-letni Bales je v petek iz Kuvajta prispel v vojaški zapor Fort Leavenworth v ameriški zvezni državi Kansas, kjer ga zaslišujejo. Sodni proces bo potekal v ZDA, tako da bodo morale priče pokola odpotovati v ZDA na račun ameriške vojske.

Browne, ki je v preteklosti med drugim zagovarjal serijskega morilca Teda Bundyja, je dejal, da mu je Bales pripovedoval o tem, kaj se dejansko dogaja na terenu v Afganistanu. Po njegovih besedah je bil Bales dva dni pred svojim strelskim pohodom zelo prizadet ob pogledu na tovariša, ki mu je obcestna bomba raznesla nogo. Več podrobnosti ni izdal.

Browne je pozneje za ameriško televizijo CBS sicer izjavil, da se Bales spominja večera pred in dogodkov po poboju, ne more pa se spomniti samega strelskega pohoda.
Sožalje soproge
Balesova žena pa je izrazila sožalje družinam 16 Afganistancev, ki jih je pobil njen mož. Želi si tudi izvedeti, kaj se je zgodilo. To, kar bere v medijih, naj namreč ne bi bilo v skladu z značajem njenega moža.

Bales je 11. marca ponoči zapustil ameriško vojaško bazo na jugu Afganistana in se prikradel v dve vasi ter pobil skupaj 16 ljudi. Od tega devet otrok, nekaj ljudi je tudi zažgal. Njegov morilski pohod je sprožil nove protiameriške demonstracije v Afganistanu, pokvaril odnose med Kabulom in Washingtonom ter morda vplival tudi na politiko do Afganistana.
V vojsko po 11. septembru
Bales se je prijavil v ameriško vojsko po terorističnih napadih na ZDA 11. septembra 2001. Trikrat je služil v Iraku, nazadnje pa v Afganistanu. Njegov vojaški dosje je poln pohval, vendar je imel v civilnem življenju precej težav. Denar naj bi izgubil z investicijo na Floridi, banka pa mu je zaplenila hišo v območju Seattla, ker ni odplačeval kredita.

V preteklosti naj bi pretepal dekle. Policija ga je ujela, ko je skušal zbežati s kraja prometne nesreče, medtem ko je pred skoraj 15 leti zaradi posedovanja alkohola na plaži v mestu Daytona Beach dobil kazen 65 dolarjev.