Vodstvo oporišča skuša pomiriti strasti s strožjim nadzorom nad svojimi vojaki. Foto: Reuters
Vodstvo oporišča skuša pomiriti strasti s strožjim nadzorom nad svojimi vojaki. Foto: Reuters
Prebivalci Okinawe zaradi prisotnosti ameriških sil zamerijo tako ZDA kot celinski Japonski, ki je na jug vedno gledala malce zviška. Foto: Reuters

"Nobenih praznovanj in zabav ne bo, dokler ljudje na Okinavi žalujejo," so sporočili iz vojske. Omejitve bodo veljale do 24. junija, nanašajo pa se tudi na vojaške družine in civiliste, ki jih zaposluje vojska.

32-letnega Kennetha Shinzata so aretirali 19. maja zaradi suma, da je odvrgel žensko truplo, a ga še niso uradno obtožili. Truplo 20-letne Japonke, pogrešane od aprila, so našli na lokaciji, ki jo je osumljenec navedel oblastem. Po navedbah policije je moški priznal, da je odvrgel truplo, sumijo pa ga tudi, da je bil on tisti, ki je dekle ubil. Po japonski zakonodaji lahko osumljenca pridržijo brez vložene obtožnice do 21 dni.

Japonski premier Šinzo Abe je pred nedavnim vrhom G7 o primeru govoril tudi z ameriškim predsednikom Barackom Obamo.

Primer še zaostril odnose
Mnogi Okinavci zamerijo dolgoletno navzočnost ameriške vojske na tem južnem otoku, zadnji dogodek pa je strasti še razplamtel.

Na Okinavi je nastanjenih približno 30.000 ameriških vojakov (polovica vseh ameriških vojakov na Japonskem), kljub številnim protestom pa nimajo ZDA nobenega načrta, da bi preselile vsaj zračno oporišče Futenma na manj obljuden del otoka.

Oporišče je svojim vojakom zdaj prepovedalo obiskovanje klubov in lokalov ter pitje alkohola zunaj oporišča. Prav tako so preložili vse festivale in koncerte.

"Zdaj ni čas za ognjemete. Če resnično verjamemo, da smo del okinavske skupnosti, moramo tudi mi žalovati. In to počnemo," je na novinarski konferenci povedal poveljnik marincev na Japonskem, general podpolkovnik Lawrence Nicholson. "V angleškem jeziku ne obstajajo besede, ki bi lahko ustrezno izrazile našo raven šoka, bolečine in žalosti ob izgubi življenja te nedolžne žrtve. Moja prošnja Okinavcem je preprosta: prosim, ne dovolite, da bi to grozljivo dejanje nasilja razklalo naši dve skupnosti."

To sicer še zdaleč ni prvi incident ameriških vojakov na Okinavi. Leta 2013 so za ameriške vojake po vsej Japonski uvedli policijsko uro, potem ko sta dva marinca priznala, da sta na Okinavi posilila neko Japonko. Leta 1995 pa je posilstvo 12-letnice prav tako na Okinavi sprožilo množične proteste.