Škandali zaradi spolnih zlorab so najprej izbruhnili v ZDA. Foto: EPA
Škandali zaradi spolnih zlorab so najprej izbruhnili v ZDA. Foto: EPA
Papež Benedikt XVI. in kardinal Christoph Schönborn
Papež in Schönborn sta razčistila "nesporazum", je sporočil Vatikan. Foto: Reuters
Vatikan
Vatikan je deležen vedno več obtožb o spolnih zlorabah, v javnost pa je prišlo tudi prepiranje med nekaterimi papeževimi svetovalci. Foto: Reuters

Sodišče je brez komentarja zavrnilo pritožbo Vatikana na odločitev sodišča prve stopnje, ki jo je potrdilo tudi prizivno, da lahko žrtev toži Vatikan zaradi spolnih zlorab, ki jih je zagrešil duhovnik, ne glede na zakon o imuniteti tujih držav.

Tožba, ki jo je leta 2002 vložil neznani moški iz Oregona, trdi, da ga je, ko je bil star 15 ali 16 let, irski duhovnik Andrew Ronan v 60. letih prejšnjega stoletja večkrat spolno zlorabil. Vatikan toži, ker je Ronana, ki je umrl leta 1992, preselil najprej iz Irske v Chicago, nato pa še v Portland. Duhovnik naj bi vsepovsod zlorabljal fante.

Vlada stopila na stran Cerkve
Vatikan se proti tožbam brani s sklicevanjem na zakon o imuniteti tujih držav iz leta 1976, ki določa, da imajo te imuniteto pred ameriškimi sodišči. Sodnik prve stopnje v Oregonu je našel domnevno luknjo v zakonu, ki omogoča izjemo, ker je bil Ronan v skladu z zakonom iz Oregona uslužbenec Vatikana in je zlorabljal "v sklopu svoje zaposlitve". Administracija predsednika ZDA Baracka Obame se je postavila na stran Vatikana in zagovarjala imuniteto. Zavrnitev vrhovnega sodišča pomeni, da se lahko poziv na zaslišanje v Oregonu teoretično izda tudi papežu.

Papež Benedikt XVI. se je med svojim obiskom v ZDA aprila 2008 srečal z žrtvami zlorab, ki jim je Katoliška cerkev v ZDA od leta 1992 izplačala dve milijardi dolarjev odškodnin. V zadnjih mesecih so obtožbe o zlorabah k odstopu prisilile škofe na Irskem, v Belgiji in Nemčiji. Škandali, povezani s spolnimi zlorabami otrok, so največja kriza petletnega papeževanja Benedikta XVI.

Schönborn k papežu
Vatikan je na zagovor poklical nadškofa Christopha Schönborna, ki je pred kratkim kritiziral vatikanskega državnega tajnika med letoma 1990 in 2006, kardinala Angela Sodana, zaradi njegovih izjav o pedofilskih škandalih. Po srečanju s papežem je Vatikan sporočil, da sme v Cerkvi le papež izrekati kritike na račun kardinalov.

Sodano, ki je v Vatikanu še vedno zelo vpliven, je izjavil, da so trditve o pedofiliji med duhovniki nepomembne govorice, na kar se je Schönborn kritično odzval, poleg tega pa Sodana obtožil, da je preprečil preiskavo, ki jo je zahteval kardinal Joseph Ratzinger (zdaj papež Benedikt XVI.), o spolnem škandalu, v katerega je bil pred 15 leti vpleten nekdanji dunajski nadškof, kardinal Hans Hermann Groër, ki je bil obtožen pedofilije. Kmalu zatem je odstopil z mesta dunajskega nadškofa, uradno zaradi starosti. Umrl je leta 2003, krivde za zlorabe pa ni nikoli priznal.

Nadškof obsodil zlorabe
Schönborn, nekdanji učenec Benedikta XVI., s katerim sta si bila zelo blizu, je papežu na srečanju pojasnil svoja stališča, hkrati pa je izrazil nezadovoljstvo zaradi interpretacije svojih izjav v javnosti. Dunajski nadškof je po razkritju spolnih zlorab te ostro obsodil in se zavzel tudi za premislek o smiselnosti celibata. Poleg tega meni, da bi morala Cerkev znova premisliti svoja stališča do porok ločenih oseb in homoseksualnih zvez.

Po srečanju papeža, Schönborna, Sodana in zdajšnjega vatikanskega državnega tajnika Tarcisioma Bertoneja je Vatikan izdal izjavo, kar ni v navadi, v kateri je ostro kritiziral nadškofa, papež pa je svojim svetovalcem ukazal, naj v javnosti ne obračunavajo drug z drugim in si izkažejo "primerno spoštovanje".