Anglikance je razdelilo vprašanje istospolno usmerjenih vernikov. Foto: EPA
Anglikance je razdelilo vprašanje istospolno usmerjenih vernikov. Foto: EPA

V odprtem pismu so cerkveni dostojanstveniki pod vodstvom nigerijskega nadškofa Petra Akinole canterburyjskemu nadškofu Rowanu Williamsu očitali popuščanje zaradi njegovih stališč do gejevskih duhovnikov, kot je ameriški škof Gene Williams, in porok med istospolnimi partnerji.

Pismo bi lahko pomenilo začetek shizme znotraj 27-milijonske anglikanske skupnosti, opozarjajo nekateri. V Anglikanski cerkvi, ki za razliko od Katoliške ne pozna centralizirane oblasti, namreč že dlje časa prihaja do trenj glede stopnje prilagajanja modernim svetovnim trendom.

Tako je veliko debat pred dobrim dsesetletjem sprožila odločitev, da so lahko v duhovnice posvečene tudi ženske, medtem ko je lani imenovanje gejevskega škofa nasprotja le še poglobilo. Tako kot Rimokatoliška cerkev tudi anglikanci sicer od duhovnikov zahtevajo vztrajanje pri celibatu.

Prestopi v druge veroizpovedi?
Predvsem afriški škofje se bojijo, da bodo verniki zaradi nemorale znotraj anglikanske cerkve začeli prestopati v druge, bolj rigorozne krščanske vere ali celo islam.

Williams, ki ima kot canterburyjski nadškof položaj osrednje moralne avtoritete v cerkvi, je nezadovoljnim škofom v odgovoru nakazal, da sam ne more spreminjati cerkvenega nauka, da pa upa na nadaljevanje odkritih pogovorov o spornih vprašanjih.