Turški predsednik Erdogan si na referendumu 16. aprila obeta sprejetje ustavnih sprememb, ki bi mu dodelile precej več pristojnosti. Foto: Reuters
Turški predsednik Erdogan si na referendumu 16. aprila obeta sprejetje ustavnih sprememb, ki bi mu dodelile precej več pristojnosti. Foto: Reuters
Kurski protest v Frankfurtu
Ker so nemške oblasti dovolile Kurdom organizirati shod v Frankfurtu, je tiskovni predstavnik turškega predsednika Nemčijo obtožil, da podpira PKK. Foto: Reuters

Poteza Ankare bi lahko dodatno zaostrila odnose z Berlinom, poroča Reuters. Turčija se je zapletla v spor tako z Nemčijo kot Nizozemsko, potem ko sta obe državi preprečili turškim ministrom, da na predreferendumskih zborovanjih nagovorijo Turke, živeče v njihovih mestih. Razlog za prepoved naj bi bili varnostni pomisleki.

Erdoganov predstavnik Ibrahim Kalin je možnost novih zborovanj omenil v intervjuju za televizijo CNN Turk. Kot je dejal, je v Evropi vse več "turkofobije", Turčija pa ostaja država, prijazna do mednarodnih vlagateljev.

Kalin: Nemčija podpira organizatorje udara
Kalin se je odzval na izjavo vodje nemške obveščevalne agencije BND Bruna Kahla, ki je za nemški tednik Der Spiegel v soboto dejal, da jih turška vlada ni prepričala v to, da za lanskim poskusom državnega udara v Turčiji stoji klerik Fethullah Gülen. Ta vztrajno zanika vpletenost v julijski poskus udara.

Kot je dejal Kalin, so ti dvomi BND-ja dokaz, da Berlin podpira organizacijo, ki je odgovorna za poskus udara, in da je torej podprl sam poskus udara.

Kahl je sicer v intervjuju za Spiegel dejal, da je bil udar le "dobrodošla pretveza" za čistko v Turčiji, turško vlado pa je obtožil, da je pod pretvezo odpustila več sto tisoč uradnikov in jih aretirala več tisoč.

Obtožbe, da Nemčija podpira PKK
Kalin je medtem še dodatno obtožil Nemčijo, da podpira Delavsko stranko Kurdistana(PKK), ki je v Turčiji prepovedana, ker je v soboto dovolila shod Kurdov v Frankfurtu, saj je po njegovem shod služil kot propaganda za PKK.

Na shodu za več demokracije v Turčiji je bilo namreč moč videti zastave in transparente tudi v Nemčiji prepovedanega PKK-ja in podobe Abdullaha Öcalana, njegovega od leta 1999 zaprtega voditelja. Öcalanove podobe na zastavah in transparentih so bile večkrat javno prikazane tudi na množičnih kurdskih shodih v sami Turčiji.