Kofi Anan kljub zavrnitvi sudanskega predsednika še vedno upa, da bodo sile ZN-a lahko prišle na pomoč v Darfur. Foto: EPA
Kofi Anan kljub zavrnitvi sudanskega predsednika še vedno upa, da bodo sile ZN-a lahko prišle na pomoč v Darfur. Foto: EPA

Kofi Annan je obiskal zasedanje Afriške unije v Gambijski prestolnici Banjul in dejal, da mednarodni skupnosti zmanjkuje idej, kako bi rešila konflikt v sudanski regiji. Sekretar je ocenil tudi razmere na kontinentu in dejal, da se je začel počasi razvijati, a da je potrebno narediti še ogromno, da bi dosegli stopnjo razvoja, varnosti in varstva človekovih pravic, ki bi si ga želeli.

Na srečanju se je sestal s sudanskim predsednikom Omarjem Hasanom Al Baširjem, da bi ga prepričal, naj dovoli prenos pooblastil mirovne misije od enot Afriške unije na vojake ZN-a. Vojaki AU-ja niso uspeli zagotoviti miru v pokrajini, kjer je v treh letih spopadov umrlo na deset tisoče ljudi, a Bašir silam ZN-a še vedno nasprotuje.

Vrh AU-ja sta zaznamovali krizi v Darfurju in Somaliji, kjer so islamisti prevzeli oblast. Afriški voditelji so izrekli svojo podporo začasni vladi v Somaliji, a upanje na napredek je skoraj zaman, saj se AU ne želi pogajati z islamisti.

Zasedanja AU-ja sta se kot posebna gosta udeležila tudi iranski in venezuelski predsednik Mahmud Ahmadinedžad in Hugo Chavez.