Pusićeva je najverjetnejša hrvaška zunanja ministrica. Foto: BoBo
Pusićeva je najverjetnejša hrvaška zunanja ministrica. Foto: BoBo

Med tremi prednostnimi nalogami sta poleg arbitražnega sporazuma še referendum o vstopu v Evropsko unijo in prvo poročilo Evropske komisije o izvajanju hrvaških zavez.

Predsednica hrvaškega nacionalnega odbora za spremljanje pogajanj z EU-jem je v pogovoru za Hrvaški radio poudarila, da je prvo poročilo o izpolnjevanju hrvaških zavez za članstvo v EU-ju po sklenitvi pogajanj in podpisu pristopne pogodbe, ki bo objavljeno februarja, zelo pomembno za Hrvaško.

Kot je pojasnila, bodo nekatere članice EU-ja začele postopek ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe, potem ko bodo videle ocene iz omenjenega poročila, nekatere pa šele po drugem poročilu o izvajanju hrvaških zavez, ki bo predvidoma objavljeno oktobra.

Ponovila je, da bo hrvaški referendum o vstopu v EU 22. januarja, kar je v ponedeljek potrdil tudi hrvaški predsednik Ivo Josipović.

Nevladna organizacija Državljani organizirano nadzirajo volitve (Gong) je danes zahtevala, naj preložijo referendum, da bi državljani imeli dovolj časa za podrobnejše informiranje o članstvu v EU-ju.

Nič o podrobnostih sporazuma
Pusićeva je arbitražni sporazum o reševanju spora o meji med Slovenijo in Hrvaško v današnjem pogovoru zgolj omenila kot prioriteto, ne da bi spregovorila o podrobnostih. Med drugim je še napovedala, da bodo morali zaradi racionalizacije stroškov začasno ali dokončno zapreti "nekatere hrvaške konzulate".

Pusićeva je dodala, da se bodo do konca januarja s predsednikom države dogovorili o seznamu diplomatov, ki bodo nadomestili zdajšnje hrvaške veleposlanike ali zapolnili položaje, ki so že dalj časa nezasedeni, kot na primer mesto veleposlanika v ZDA.

Nova hrvaška vlada bo verjetno potrjena prihodnji petek. Pusićeva pričakuje, da bo primopredaja z njenim predhodnikom Gordanom Jandrokovićem "leteča, ker imajo veliko dela".