Umor ruske novinarke je pretresel ves svet. Foto: EPA
Umor ruske novinarke je pretresel ves svet. Foto: EPA
Prijeli morilce Politkovske

Med njihovimi žrtvami naj bi bila tudi leta 2004 umorjeni ameriški poročevalec Paul Klebnikov, urednik ruske izdaje revije Forbes, in namestnik guvernerja centralne banke Andrej Kozlov.

Ruski generalni tožilec Juri Čajka je sporočil, da je skupino vodil vodja moskovskega organiziranega kriminala, po rodu Čečen, vključevala pa je tudi nekatere še delujoče uslužbence notranjega ministrstva in varnostne službe FSB. Dokazi naj bi kazali na zaroto, skovano zunaj Rusije, katere cilj je bil po mnenju tožilca destabilizirati Rusijo in spremeniti njeno ustavno ureditev. Čajka je predsedniku Vladimirju Putinu sporočil, da se bo deset priprtih ljudi kmalu znašlo na zatožni klopi.

Ostra kritičarka Putina
Politkovska je bila ostra kritičarka Putinove politike in je Kremelj jezila predvsem s pisanjem o kršitvah človekovih pravic, ki so jih zagrešile ruske sile v Čečeniji. Umorili so jo s strelom v glavo oktobra lani na stopnicah njenega stanovanja v središču Moskve.

Umor so obsodili po vsem svetu, kar je sprožilo skrb za svobodo ruskih medijev in varnost tamkajšnjih novinarjev. Putin je obljubil, da bodo naredili vse, kar je mogoče, da bi našli morilce in jih kaznovali .

C. R.

Prijeli morilce Politkovske