Priebke je julija dopolnil sto let. Foto: EPA
Priebke je julija dopolnil sto let. Foto: EPA
Erich Priebke
Priebke je smrt dočakal v hišnem zaporu. Foto: EPA

Priebke je umrl v petek v starosti 100 let. Živel je v hišnem zaporu v italijanski prestolnici, potem ko so ga leta 1998 obsodili na dosmrtni zapor zaradi pokola 335 civilistov v Ardeantinskih jamah blizu Rima, ko je bil stotnik nacističnih enot SS-a.

Neki italijanski predstavnik je po poročanju BBC-ja povedal, da bodo Priebkeja pokopali ob njegovi pokojni ženi v Argentini. A to je takoj kar na Twitterju zanikalo argentinsko zunanje ministrstvo in zagotovilo, da se to ne bo zgodilo.

"Zunanji minister Hector Timerman je prepovedal sprejem kakršne koli prošnje o vrnitvi posmrtnih ostankov nacističnega zločinca Ericha Priebkeja," je sporočilo ministrstvo.

"Argentina ne bo sprejela take žalitve za človeško dostojanstvo," so še zapisali.

Argentinski Judje zadovoljni
Odločitev Buenos Airesa sta že pozdravili dve judovski organizaciji. To, da je Priebke toliko let živel v naši državi nekaznovan in užival življenje, ki ga je odrekel tako veliko civilistom, je v nasprotju z načeli republike, je sporočilo Argentinsko judovsko združenje (Daia).

V Argentini živi okoli 300.000 Judov, kar je največja judovska skupnost v državah Latinske Amerike.

Pokol 335 civilistov, med katerimi je bilo tudi 75 Judov, je bil maščevanje za 33 nemških vojakov, ki so jih ubili italijanski partizani. Ukaza za pokol naj bi izdal celo sam Adolf Hitler.

Po vojni je Priebke prebegnil v Argentino. Ta ga je leta 1995 izročila Italiji, kjer so mu sodili. Leta 1996 je bil najprej oproščen, nato pa ga je dve leti pozneje vojaško prizivno sodišče obsodilo na dosmrtni zapor.

Njegov odvetnik je sporočil, da je Priebke za seboj pustil videoposnetek kot "človeško in politično oporoko", a za zdaj še ni jasna njegova vsebina.