Cristina Fernandez de Kirchner je 10. decembra začela drugi 4-letni predsedniški mandat na čelu Argentine. Foto: EPA
Cristina Fernandez de Kirchner je 10. decembra začela drugi 4-letni predsedniški mandat na čelu Argentine. Foto: EPA

Fernandezova, ki je na začetku decembra slovesno prisegla in začela svoj drugi mandat na čelu Argentine, bo operirana že v sredo, 4. januarja, so sporočili iz predsedniškega urada. Po zdravniških navedbah 95 odstotkov bolnikov za rakom na ščitnici, kakršnega ima Fernandezova, živi še vsaj 10 let.

"Med rednim zdravniškim pregledom so zdravniki ugotovili papilarni rak na ščitnici. Zdravniški izidi kažejo, da se rak ni razširil na preostale organe," je povedal Alfredo Scoccimarro, predstavnik za stike z javnostmi. 58-letna predsednica Argentine bo tako od 4. do predvidoma 24. januarja svoja poblastila prenesla na podpredsednika Amada Boudouja.

Nasledila bolnega moža
Cristina Fernandez je postala predsednica države leta 2007, ko je na položaju nasledila huje bolnega moža Nestorja Kirchnerja (predsednik med letoma 2003 in 2007), ki je umrl leta 2010 zaradi odpovedi srca. Fernandezova je letos jeseni že v 1. krogu ubranila položaj, potem ko je dobila 54 odstotkov glasov.

Med predsednikovanjem para Kirchner je Arentina v povprečju dosegala 8-odstotno rast BDP-ja, s čimer se je južnoameriška država krepko opomogla po zadnjem zlomu gospodarstva (1999-2002).

Argentinska predsednica je zadnja v vrsti južnoameriških voditeljev, ki so zboleli za rakom. Leta 2010 so ga odkrili pri predsedniku Paragvaja Fernandu Lugu, zadnje mesece se s to boleznijo bojuje tudi predsednik Venezuela Hugo Chavez. Zaradi raka se zdravi tudi nekdanji predsednik Brazilije Luiz Inacio Lula da Silva.