Trdoživega politika je ustavila kap. Foto: EPA
Trdoživega politika je ustavila kap. Foto: EPA

Včasih se bolnik iz umetne kome zbudi takoj, včasih pa zbujanje lahko traja tudi en mesec.

Dr. Menaše Zarur, nevrokirurg
Šaronov ranč na jugu Izraela
Šarona so v bolnišnico pripeljali z njegovega ranča. Foto: EPA

Direktor bolnišnice Šlomo Mor Josef je pojasnil, da je ne glede na to Šaronovo stanje še vedno kritično. Dodal je, da premier še ni odprl oči, je pa premaknil desno roko in desno nogo.

Dokončno odločitev o postopnem zmanjšanju odmerka anestetikov so zdravniki sprejeli zjutraj, potem ko je računalniška tomografija (CT) pokazala, da so se možganske krvavitve ustavile, pritisk v lobanji pa zmanjšal.

Se bo Šaron zbudil?
Nevrokirurgi opozarjajo, da so odzivi po odpravi anestezije lahko različni, od premikanja prstov do odprtja oči. Mogoče je tudi, da se Šaron iz kome sploh ne bo zbudil, piša izraelski spletni časnik Harec.

Šarona so v bolnišnico pripeljali v sredo in ugotovili, da je doživel hudo možgansko kap. Kirurgi so ga morali zaradi hudih možganskih krvavitev kar trikrat operirati. Manj kot tri tedne prej so ga v isto bolnišnico sprejeli zaradi lažje kapi.

Kakšne bodo posledice?
Če preživi, ga po trditvah zdravnikov čaka dolgotrajna rehabilitacija. Eden od kirurgov, ki so ga operirali, je pojasnil, da so možnosti za preživetje sicer velike, a je določeno poslabšanje sposobnosti po hudi možganski kapi neizbežno.

Možne posledice poškodbe desne možganske poloble:
- paraliza leve strani telesa
- neprepoznavanje obrazov
- nezmožnost izražanja čustev
- izguba globinske zaznave
- nezmožnost sanjanja
- depresija, histerija

Nevrokirurgi so v petek sporočili, da ima Šaron prizadeto desno polovico možganov, ki med drugim upravlja levo polovico telesa, v njej pa so tudi središča za izražanje čustev, zaznavanje prostora in interpretacijo neverbalnih informacij, piše Tamara Traubman, novinarka Hareca.

"Hvala za lepe želje"
Vsa Šaronova pooblastila je prevzel njegov namestnik Ehud Olmert in v nedeljo prvič vodil redno sejo vlade. "Če bi danes lahko govoril z njim, sem prepričan, da bi mi dejal: 'Hvala za lepe želje, toda zdaj moraš poskrbeti za varnost Izraela in njegovo gospodarstvo'," je med drugim dejal ministrom.

Včasih se bolnik iz umetne kome zbudi takoj, včasih pa zbujanje lahko traja tudi en mesec.

Dr. Menaše Zarur, nevrokirurg