Izraelski premier bi rad še nekaj let ostal v politiki. Foto: EPA
Izraelski premier bi rad še nekaj let ostal v politiki. Foto: EPA
Benjamin Netanjahu
Netanjahu bi lahko izkoristil zdravstvene težave Šarona. Foto: EPA

Direktor bolnišnice Hadasa Jair Birenbaum je dejal, da je videti dobro, tako kot vedno, izboljšuje pa se tudi njegovo počutje. Upam, da ga bomo lahko odpustili že jutri, nadaljevali pa bomo s preiskavami in opazovanjem, je še povedal Birenbaum.

Vodja Šaronovega kabineta pa je sporočil, da bo minilo še nekaj dni, preden bo premier lahko spet sam opravljal vse svoje obveznosti.

Tamir Ben Hur, vodja nevrološkega oddelka pa je pojasnil, da je strdek v možganih izginil in da obstaja velika možnost, da se ne bo oblikoval nov. Strdek naj bi nastal zaradi manjše motnje srca, ki je pogosta tudi pri zdravih ljudeh.

Ilan Cohen, vodja Šaronove pisarne, je dejal, da je sprememba opazna. Trdoživi politiki naj bi hodil po bolnišnici in se šalil z osebjem. Cohen je še dejal, da bo Šaron sam pojasnil svoje stanje takoj, ko se bo počutil dovolj prisebnega.

Izstop iz Likuda
Šaron je nedavno izstopil iz vladajoče stranke Likud in ustanovil desnosredinsko stranko Kadima. V tednih, ki so sledili, se mu je pridružilo več vplivnih politikov, med drugim tudi nekdanji vodja laburistov in nekdanji zunanji minister Šimon Perez.

Javnomnenjske raziskave kažejo, da bo Kadima verjetno zmagala na marčnih volitvah, Likud pa bo izgubil precej sedežev.

Netanjahu na čelu Likuda
Po prvih izidih vzporednih volitev za novega voditelja stranke Likud naj bi zmagal nekdanji izraelski premier Benjamin Netanjahu. Dobil naj bi 47 odstotkov glasov podpore, medtem ko je njegov tekmec, zunanji minister Silvan Šalom, dobil le 32 odstotkov.

Netanjahu, ki si je priljubljenost med Izraelci zagotovil v času, ko je bil finančni minister, pri tem pa mu je uspelo Izrael potegniti iz recesije, je po napovedi izraelskega umika iz območja Gaze izstopil iz vlade Ariela Šarona. Po mnenju poznavalcev bi lahko Netanjahu do volitev tretji stranki v Izraelu še dvignil priljubljenost..