Sarkisjan je prvi mandat osvojil leta 2008. Foto: EPA
Sarkisjan je prvi mandat osvojil leta 2008. Foto: EPA

Sarkisjan je glede na izide vzporednih volitev prejel 58 odstotkov glasov. Njegov najbližji zasledovalec, nekdanji zunanji minister Rafi Hovanisjanje je dobil 32 odstotkov podpore.

Po izidih vzporednih volitev, ki jih je objavil inštitut Gallup, sta Hrant Bagratian in oporečnik iz časa Sovjetske zveze Parujr Hajrikjan, ki je bil ranjen v poskusu atentata med predvolilno kampanjo, dobila po približno tri odstotke glasov.

Današnje volitve so veljale za preizkus demokracije v Armeniji. Zadnje leta 2008 so namreč zaznamovale nepravilnosti, po volitvah pa je izbruhnilo tudi nasilje, v katerem je umrlo deset ljudi.

"Volil sem za armensko prihodnost - za dobrobit naših državljanov in družin," je dejal 59-letni Sarkisjan, ko je oddal glasovnico v skrinjico na volišču v središču Erevana.

54-letni v ZDA rojeni nekdanji losangeleški odvetnik Hovanisjan pa je opozoril, da naj bi se tudi na tokratnih volitvah pojavljale nepravilnosti, predvsem pri sestavljanju volilnih seznamov in pri izvajanju volilnih opravil. A policija je njegove izjave zavrnila kot "očitno fikcijo".

Predvolilno dogajanje je zaznamoval poskus atentata 31. januarja na disidenta iz časov nekdanje Sovjetske zveze, 64-letnega Hajrikjana. Hajrikjan, ki je v času Sovjetske zveze več let preživel za zapahi zaradi svojega zavzemanja za neodvisnost Armenije, je bil v poskusu atentata ranjen.

Glede na podatke Svetovne banke v Armeniji pod pragom revščine živi kar 36 odstotkov prebivalcev. Zaradi slabih gospodarskih razmer in brezposelnosti se je v zadnjih dveh desetletjih iz države, ki šteje 3,3 milijona prebivalcev, odselil skoraj milijon Armencev.

Predvolilna kampanja je bila osredotočena tudi na dolgoletna spora države s sosednjima Azerbajdžanom in Turčijo. Z Azerbajdžanom državi še ni uspelo skleniti končnega mirovnega sporazuma po vojni za Gorski Karabah v 90. letih preteklega stoletja, tako da tveganje za morebiten nov konflikt še vedno visi v zraku.