Februarja leta 2008 so izbruhnili protesti po predsedniških volitvah, na katerih je zmagal zdajšnji predsednik Sarkisian. Foto: EPA
Februarja leta 2008 so izbruhnili protesti po predsedniških volitvah, na katerih je zmagal zdajšnji predsednik Sarkisian. Foto: EPA

Protesti opozicije so potekali ob tretji obletnici krvavih neredov, ki so izbruhnili po predsedniških volitvah in so zahtevali deset smrtnih žrtev.

"Pripravljeni smo na dialog z oblastmi. Vendar samo o eni zadevi - takojšnji izvedbi predsedniških in parlamentarnih volitev," je predstavnikom oblasti sporočil vodja opozicije in nekdanji predsednik države Levon Ter-Petrosian, ki je Armenijo vodil od leta 1991 do leta 1998, ko je bil prisiljen odstopiti, ker ni dobil podpore za sporazum o spornem območju Gorskega Karabaha.

Kazen za nasilje
Zahteva protestnikov je bilo tudi kaznovanje odgovornih za krvavo zatrtje protestov po spornih predsedniških volitvah leta 2008, ko je v spopadu s policijo umrlo deset ljudi, med njimi dva policista. Oblasti so takrat razglasile izredne razmere in na ulice poslale policijo.

Ter-Petrosian je zdaj zahteval mednarodno preiskavo dogodkov iz leta 2008, ob tem pa še izpustitev vseh "političnih zapornikov" - aktivistov, ki so jih zaprli zaradi sodelovanja v protestih. Državno vodstvo je obtožil, da poskuša prikriti resnico o tem, kaj se je dejansko dogajalo med neredi in kdo je odgovoren za izbruh nasilja.