Sirski predsednik je nagovoril svojo novo vladno ekipo, nagovor pa je prenašala tudi državna televizija. Foto: Reuters
Sirski predsednik je nagovoril svojo novo vladno ekipo, nagovor pa je prenašala tudi državna televizija. Foto: Reuters

V televizijskem nagovoru, ki je bil namenjen novemu vladnemu kabinetu, ki ga je imenoval prejšnji teden, je Asad napovedal, da bodo prihodnji teden sprejeli zakon, ki bo odpravil izredne razmere. V ta namen je imenoval posebno sodno komisijo, ki je že pripravila več predlogov za nov zakon, ki jih bodo predstavili novi vladi, ta pa ga bo objavila najpozneje v enem tednu.

Zakon o izrednih razmerah, ki velja že od leta 1963, prepoveduje javna zborovanja, oblastem pa omogoča pridržanje in zasliševanje kogar koli, tudi brez kakršnih koli razlogov. Oblastem omogoča tudi nadzor vseh, tudi zasebnih komunikacij, in predvideva strogo cenzuro v medijih.

"Ljudstvo ljubi vlado in zavrača kaos"
Asad je izrazil obžalovanje zaradi smrti približno 200 ljudi, ki so bili ubiti v protestih za več svobode v državi, opozoril pa je tudi, da novi zakoni, ki jih pripravljajo, ne bodo prizanesljivi do zarotnikov, ki skušajo po njegovem mnenju od zunaj oslabiti sirsko oblast.

45-letni predsednik je ob tem dejal, da stabilnost države ostaja njegova prioriteta, a da bodo potrebne reforme, s katerimi bo v odgovor na množične proteste proti režimu "okrepil notranjo fronto". "Sirsko ljudstvo je spoštovano. Ljubijo vlado in zavračajo kaos," je še povedal Asad in pozval k iskanju dialoga, v katerem bi našli najboljši model vladavine za prihodnost države.

V petek na ulicah Damaska več deset tisoč ljudi
Odprava izrednih razmer je ena izmed ključnih zahtev protestnikov, ki na ulicah sirskih mest že od 15. marca zahtevajo Asadov odstop in spremembe političnega sistema. V protestih je umrlo že 200 ljudi, najmnožičnejši protesti do zdaj pa so potekali v petek, ko se je v Damasku zbralo na desettisoče protestnikov.