V Siriji je situacija vse bolj črna, izhoda iz krize pa ni videti. Foto: EPA
V Siriji je situacija vse bolj črna, izhoda iz krize pa ni videti. Foto: EPA
Namestnik kitajskega zunanjega ministra Džaj Džun se je sešel tudi s sirskim predsednikom Asadom. Foto: EPA

Med obiskom kitajske delegacije v glavnem sirskem mestu Damask ni mirno. Režimski vojaki so z živim strelivom razgnale pogrebni sprevod za žrtvami petkovih protestov proti Bašaru al Asadu. Po poročanju tudi sirske državne televizije je prišlo ob pogrebu treh mladeničov do streljanja. Na pogrebu se je zbralo več tisoč ljudi, ki so zahtevali odstop predsednika-

Američani že nadzorujejo sirsko nebo
Sirske varnostne sile so v obstreljevanju četrti Baba Amr v mestu Homs zadele stanovanjsko zgradbo. V današnjem nasilju je bilo do zdaj ranjenih pet ljudi, je povedal sirski protirežimski aktivist Omar Homsi.

Napade sirskih varnostnih sil na civilna naselja naj bi od nedavnega opazovala ameriška brezpilotna izvidniška letala. Letala naj bi prestrezala tudi komunikacijo med sirsko vojsko in vlado, a naj ne bi šlo za predpriprave na ameriško vojaško posredovanje v Siriji.

Kitajska proti posredovanju
Kitajska je vse strani v Siriji pozvala h koncu nasilja, mednarodno skupnost pa k spoštovanju sirske suverenosti. Odločno je proti mednarodnemu vojaškemu posredovanju še vedno Kitajska. Ta je skupaj z Rusijo že dvakrat z vetom preprečila sprejetje resolucije Varnostnega sveta ZN-a o Siriji, kjer je nasilje vladnih sil nad civilnim prebivalstvom v zadnjih 11 mesecih, kolikor trajajo protirežimski upori, zahtevalo več kot 6.000 življenj.

Namestnik kitajskega zunanjega ministra Džaj Džun, ki je trenutno na obisku v Siriji, je v pogovoru s sirskim kolegom Fajsalom Mekdadom poudaril, da mora mednarodna skupnost spoštovati suverenost, enotnost, neodvisnost in teritorialno celovitost Sirije. Kitajska upa, da bo napredek v Siriji dosežen prek nacionalnega dialoga in reform, je še dejal Džaj.

Izmenjava mnenj s sirsko vlado
Sicer pa je Džaj poudaril, da Peking obsoja vse nasilje nad nedolžnimi civilisti in pozval vse strani h končanju nasilja: "Pozivamo sirsko vlado in vse politične stranke k takojšnjemu in popolnemu koncu nasilja ter hitri vzpostavitvi stabilnosti in normalne družbene ureditve."

Namen Džajevega obiska v Siriji je po navedbah kitajskega zunanjega ministrstva "izmenjava mnenj s sirsko vlado in strankami, vpletenimi v trenutno dogajanje v Siriji ter poziv k mirni in ustrezni rešitvi krize".