Mursijevi privrženci zahtevajo njegovo vrnitev na predsedniški položaj. Foto: EPA
Mursijevi privrženci zahtevajo njegovo vrnitev na predsedniški položaj. Foto: EPA
Catherine Ashton in Abdel Fatah Al Sisi
Ashtonova se je srečala tudi s poveljnikom egiptovske vojske Abdelom Fatahom Al Sisijem, ki je trenutno verjetno najbolj vplivna osebnost v Egiptu. Foto: EPA
Ashtonova se je sestala z Mursijem

Ashtonova je kot prva tuja diplomatka obiskala Egipt po krvavem nasilju konec prejšnjega tedna, kjer je bilo ubitih več kot 80 ljudi, sicer pa je to že njen drugi obisk v državi po odstavitvi Mursija 3. julija. Je tudi prva tuja diplomatka, ki se je srečala z njim.

Srečanjem z Mursijem je potekalo na neznanem kraju, kjer ga zadržuje vojska. Obtožujejo ga zarote s palestinskim islamističnim gibanjem Hamas za izvedbo "sovražnih dejanj".

Tiskovna predstavnica Ashtonove Maja Kocijančič je prek Twitterja sporočila, da sta imela zunanjepolitična predstavnica in Mursi poglobljeno razpravo in da sta se pogovarjala približno dve uri.

Vodja evropske diplomacije ni želela razkriti podrobnosti pogovora. "Ne bom polagala besed v njegova usta," je dejala. "Tudi njemu sem rekla, da ne bom zastopala njegovih stališč, saj me v teh okoliščinah ne more popraviti," je dodala.

Ashtonova tudi ni razkrila, kje točno je Mursi. "Ne vem, kje je, a sem videla, kaj mu je na voljo," je pojasnila. "Ima dostop do informacij prek televizije in časnikov, zato sva lahko govorila o razmerah. Govorila sva lahko tudi o potrebi, da se zadeve premaknejo naprej," je še dejala.

Francoski zunanji minister Laurent Fabius je sicer zahteval, naj Mursija osvobodijo. Politično krizo v Egiptu je opisal kot "zelo kritično" in pozval k izpustitvi "političnih zapornikov, vključno z nekdanjim predsednikom Mursijem".

Ashtonova tudi z vlado in opozicijo
V okviru svojega obiska se je Ashtonova srečala tudi s predstavniki vlade in opozicije. V nedeljo zvečer se je srečala s podpredsednikom za mednarodne zadeve Mohamedom El Baradejem, sešla pa naj bi se tudi z začasnim predsednikom Adlijem Mansurjem in predstavniki Muslimanske bratovščine.

Ashtonova po sestankih ni dajala izjav za javnost, še pred prihodom v Egipt pa je povedala, da bo vse vpletene pozvala k "tranzicijskemu procesu, ki bi vključeval vse politične skupine, tudi Muslimansko bratovščino". Ashtonova naj bi še danes sklicala novinarsko konferenco.

Ponedeljkovi protesti mirni
V Kairu so se v ponedeljek znova zbrali Mursijevi podporniki in se odpravili proti sedežem varnostnih sil, čeprav so jih oblasti posvarile, naj ne prekoračijo svoje pravice do mirnih protestov. Pohod je zbudil strah pred novim nasiljem, a se protestniki varnostnim silam niso približevali. Po protestih so se mirno vrnili nazaj na mesto, kjer taborijo v šotorih. Novi protesti so napovedani tudi za danes.

Drugače pa je bilo v vzhodnem mestu Ismalija, kjer so v ponedeljek izbruhnili spopadi med Mursijevimi privrženci in nasprotniki. Ranjenih je bilo 18 ljudi.

Ashtonova se je sestala z Mursijem