Assangeevi odvetniki bodo skušali preprečiti, da bi njihovega varovanca izročili ZDA, saj bi ga tam lahko čakala tudi smrtna kazen. Foto: Reuters
Assangeevi odvetniki bodo skušali preprečiti, da bi njihovega varovanca izročili ZDA, saj bi ga tam lahko čakala tudi smrtna kazen. Foto: Reuters
London
Pred sodiščem v Londonu so se zbrali številni privrženci Juliana Assangea, ki so prepričani, da je Avstralec nedolžen. Foto: EPA

39-letni Assange se zaradi obtožb o spolnih zlorabah bojuje proti izročitvi švedskim oblastem, obtožbe pa so po njegovem prepričanju politično motivirane in jih odločno zavrača, do njih pa je po njegovem mnenju prišlo le zato, da bi ga pozneje predali ZDA. Obravnava bo na sodišču v Londonu potekala dva dni, sodnik pa mu je tokrat dovolil, da v času tokratne obravnave prespi v medijskem klubu Frontline, ki je neuradni sedež WikiLeaksa v Veliki Britaniji.

Assange ob prihodu na sodišče ni dajal izjav, je pa njegov odvetnik Geoffery Robertson povedal, da bo, če bo do izročitve prišlo, to "flagrantno zanikanje pravice". Glavni Assangeev odvetnik je na zaslišanjih o izločitvi njegove stranke Švedski zahteval navzočnost medijev, saj brez navzočnosti medijev in javnosti po njegovem mnenju ne more biti poštenega sojenja.

Kljub temu je zaslišanja Assangea potekalo za zaprtimi vrati, dokončna odločitev o tem, če bo moral Assange na Švedsko, pa naj bi bila sprejeta v torek.

Po prvem dnevu zaslišanja je Assange dejal, da so obtožbe na njegov račun neutemeljene. Dogajanje zadnjih pet mesecev in pol je označil kot "črno škatlo, na katero so na zunanjo stran napisali besedo posiljevalec". Sedaj se je škatla "zahvaljujoč sodnemu procesu" odprla in Assange upa, da bo do konca zaslišanja imel priložnost pokazati, da je ta škatla v resnici prazna.

Assange se boji smrtne kazni v ZDA
Assange se bo na sodišču zagovarjal, da švedski preiskovalci nimajo pravice izdati naloga za njegovo aretacijo, saj še ni bil ničesar obsojen. Švedske obtožbe so uradno še vedno stroga tajnost in tudi tožilstvo še ni uvedlo formalnega postopka proti Assangeu. Uradno ga švedska policija išče le, da bi ga v zvezi s temi obtožbami zaslišala.

Obtoženčevi odvetniki ob tem opozarjajo, da ZDA proti Assangeu pripravljajo svojo obtožnico zaradi vohunjenja, za kar bi ga lahko poslali v zapor v vojaško oporišče Guantanamo na Kubi ali pa bi mu prisodili smrtno kazen. Ob tem bodo poudarili, da nobena od držav Evropske unije ne sme izročati osumljencev državi, kjer jim grozi smrtna kazen.

Assange je na Švedskem osumljen spolnega napada na dve ženski, kar pa Avstralec vztrajno zanika. Pred kratkim so v javnost prišli tudi dokumenti švedske policije, ki razkrivajo podrobnosti o obtožbah in imena obeh žensk. Ena ga tako obtožuje, da je imel z njo spolni odnos, medtem ko je spala, druga pa ga obtožuje, da je med spolnim odnosom namerno poškodoval kondom.

Assange na premierko Gillardovo naslovil prošnjo za zaščito
Assange se je britanskim oblastem sam predal v začetku decembra lani, 16. decembra pa so ga po plačilu varščine izpustili iz pripora. Od takrat živi na podeželskem posestvu prijatelja Vaughana Smitha, enega izmed ustanoviteljev kluba Frontline, prejšnji teden pa je za pomoč prvič zaprosil avstralsko premierko Julio Gillard in nanjo naslovil prošnjo, naj ga kot avstralskega državljana zaščiti.

"Proti meni izvajajo strahotno in nezakonito gonjo s pozivi, da je treba mene in moje kolege ubiti, kar je jasno pozivanje k nasilju. Toda avstralska vlada tovrstno obnašanje dopušča z diplomatskim molkom. Julia Gillard bi si morala dejavno prizadevati, da me spravi domov in zaščiti naše ljudi. Morala bi vzpostaviti stik z ameriškim veleposlaništvom in zahtevati, da popustijo," je v videoposnetku, ki ga je objavil sydneyjski Morning Herald, povedal Assange.