Aung San Su Či so ob prihodu na delovno mesto pričakali številni privrženci in novinarji. Foto: EPA
Aung San Su Či so ob prihodu na delovno mesto pričakali številni privrženci in novinarji. Foto: EPA

San Su Či, ki je v soboto s sedeža Narodne lige za demokracijo (NLD) v Jangonu tudi nagovorila svoje privržence in Mjanmarce pozvala k enotnosti, na svojem delovnem mestu ni bila že več let, saj jih je preživela v hišnem priporu. Takoj po prihodu na delovno mesto se je srečala z nekaterimi ključnimi predstavniki NLD-ja in ponovila svojo zavezo, da je pripravljena poslušati mjanmarsko ljudstvo in da bo naredila vse, kar je v njeni moči, da bi dosegla narodno enotnost.

Ministrstvo za zunanje zadeve je sporočilo, da pozdravlja nedavno izpustitev Aung San Su Či iz hišnega pripora, do katerega bi že davno moralo priti, ter da pričakuje, da bodo mjanmarske oblasti San Su Či omogočile neomejeno svobodo gibanja in govora. "Ministrstvo za zunanje zadeve pričakuje, da bo izpustitvi Aung San Su Či sledila tudi izpustitev vseh ostalih političnih zapornikov, s čimer bi mjanmarske oblasti prispevale k narodni spravi in demokratičnemu procesu, ki bi vključeval vse politične stranke, etnične skupine in manjšine," je ministrstvo še zapisalo v sporočilu za javnost.

Srečanje s hunto še ni zagotovljeno
Eno glavnih vprašanj, ki bodo v ponedeljek zanimala svetovno javnost, je to, ali se bo San Su Či srečala s predstavniki mjanmarske vojaške hunte, ki je borko za človekove pravice v soboto končno izpustila na prostost. Tiskovni predstavnik Narodne lige za demokracijo Nyan Win še ni mogel potrditi, ali bodo poslali pismo poveljniku mjanmarske hunte Than Shweju in zahtevali srečanje. "Ne vem," je na vprašanje odvrnil Win.

San Su Či po dolgih letih končno na prostosti
Mjanmarske oblasti so obljubile, da bodo San Su Či, ki je bila več let večinoma odrezana od sveta in so jo v soboto končno izpustili na prostost, ponovno omogočile dostop do telefona. Predstavnik vladajoče mjanmarske hunte, ki je želel biti neimenovan, je za agencijo AFP napovedal, da naj bi se to zgodilo kmalu.

Mjanmarska vojaška hunta je Aung San Su Či na prostost izpustila v soboto. Nobelova nagrajenka za mir je v hišnem priporu preživela 15 od zadnjih 21 let. Na zadnje, 18-mesečno podaljšanje hišnega zapora je bila obsojena avgusta lani zaradi Američana, ki je nepovabljen priplaval do njene hiše ob jezeru. To ji je onemogočilo tudi sodelovanje na prvih parlamentarnih volitvah v Mjanmaru po 20 letih, ki so bile 7. novembra.