Avstralski premier Tony Abbott je še zaostril politiko Avstralije do beguncev in priseljencev. Foto: EPA
Avstralski premier Tony Abbott je še zaostril politiko Avstralije do beguncev in priseljencev. Foto: EPA
Mednarodne organizacije že dalj časa opozarjajo na grozljive razmere v avstralskih centrih za azilante, ki jih ima Avstralija kar na Novi Gvineji. Foto: EPA

41 Šrilančanov je avstralska obmejna patrulja prestregla v Indijskem oceanu konec junija. Včeraj so jih predali šrilanški vladi, potem ko so njihovo prošnjo na morju preučili - in jo zavrnili. Politiki in človekoljubne organizacije so bile nad odločitvijo, da se etnični Tamilci vrnejo v državo, iz katere so zbežali, zgroženi, češ da jih je Avstralija "poslala naravnost nazaj v nevarnost".

Je pa odločitev višjega sodišča preprečila predajo 153 prosilcev za azil, potem ko je odvetnik, ki zastopa 48 izmed njih, sodišču predstavil argument, da bi se njegove stranke znašle v hudi nevarnosti, če bi bile predane šrilanški vojski. Začasna sodna odredba bo veljala do jutri. Minister za priseljevanje Scott Morrison je potrdil, da so 41 ljudi predali Šrilanki, ni pa komentiral usode drugega čolna, na katerem naj bi bilo okoli 150 ljudi. Od 41, ki so jih vrnili, so bili samo štirje Tamilci, nikomur pa ni grozil sodni pregon, trdi Morrison.

Sumljivo procesiranje na morju
V Šrilanki prosilce za azil po navadi predajo policiji in jih oglobijo, zaporne kazni pa navadno doletijo le tiste, ki jim dokažejo povezave s tamkajšnjimi uporniškimi skupinami ali s prekupčevanjem.

Urad za begunce pri Združenih narodih (UNHCR) je ob avstralski predaji prosilcev za azil izrazil "globoko zaskrbljenost" nad dejstvom, da Avstralija očitno begunce procesira kar na morju, namesto da bi njihove prošnje preučila na kopnem.

Predstavnica organizacije Amnesty International Ming Yu pa meni, da površno procesiranje kompleksnih prošenj prosilcev za azil pomeni, da najverjetneje niso ustrezno preučene. S tem bi Avstralija lahko kršila mednarodne obveze do načela nevračanja, ki prepoveduje izgon ali prisilno vračanje beguncev na meje ozemlja, kjer bi bila njihovo življenje ali svoboda ogrožena zaradi njegove rase, vere, državljanstva, pripadnosti določeni družbeni skupini ali določenega političnega prepričanja.

"Vemo, da je Šrilanka država, kjer se pregon še vedno dogaja, kjer se policijsko mučenje še vedno dogaja," je povedala Yu. "Zato skušamo opozoriti na dejanja avstralske vlade, katere praksa vračanja beguncev brez ustrezne preučitve njihove prošnje za azil dejansko meji na kršenje konvencije."